BiH

Suspenzija referenduma početkom oktobra

Suspenzija referenduma početkom oktobra
Foto: Ilustracija | Suspenzija referenduma početkom oktobra

BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti suspendovana odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, biće održana najvjerovatnije početkom oktobra, potvrdio je "Nezavisnim" Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kako je rekao Višković, postoje tri razloga zbog kojih je koalicija SNSD - DNS - SP donijela ovakvu vrstu odluke. Prvi je, kako je naglasio, pokušaj opozicije da svojim djelovanjem sa strancima pokuša da izazove međunarodnu intervenciju i sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, kako bi na taj način oslabili njegovu poziciju.

"Međutim, ova naša odluka nije rezultat nikakve ucjene niti međunarodne zajednice niti evropskih zvaničnika, nego je rezultat naše procjene da smo ostvarili dobar dio onoga što nam je bio cilj, a mi u svakom trenutku odluku ponovo možemo donijeti ako procijenimo da je vrijeme", rekao je Višković.

Drugi razlog, objasnio je, je činjenica da opozicija ne podržava takvu odluku i da nema potrebnog jedinstva unutar RS da se ona provede. I treće, kako je rekao, postoji potreba da ljude u "Službenom glasniku" ne dovode u nezavidnu pravnu poziciju nakon što su pokrenute tužbe zbog neobjavljivanja odluke o referendumu, koja je, podsjećamo, donesena 2015. godine. On je rekao da je već 2011, nakon što je prvi put odluka stavljena van snage, došlo do pozitivnih efekata za RS pokretanjem strukturisanog dijaloga o pravosuđu.

"Osim toga, imali smo prošle godine referendum koji je uspješno proveden i time smo otvorili put legalnog izjašnjavanja građana o svim bitnim pitanjima. Međutim, odlučili smo da damo šansu evropskom putu i strukturalnom dijalogu", rekao je Višković.

S druge, pak, strane, Drago Kalabić, poslanik SNSD-a, ističe za "Nezavisne" da nije oduševljen odlukom o stavljanju van snage, te dodaje da je on za sprovođenje referenduma.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, rekao je Srni da pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH nije samo tehničko pitanje i da ono traži punu zrelost svih političkih aktera.

"Zasad, da bi referendum bio uspješan, jedino nemamo punu demokratsku zrelost opozicije. Zato je stanje referenduma na čekanju", istakao je Špirić.

Spomenka Stevanović, predsjednik Kluba DNS-a, takođe ističe za "Nezavisne" da je trebalo da se ide na referendum, ali da je koalicija procijenila da nije dobro da se u tako važno pitanje ide bez jedinstva.

"Politika je vještina procjene kada je pravi moment za tako važne odluke. U ovakvoj situaciji s opozicijom postavlja se pitanje šta uraditi, da li da propadne referendum? Ovdje moramo gledati kako naći najbolje rješenje za narod i Republiku", tvrdi ona.

Opozicija, pak, i dalje smatra da se radi o kukavičkom "podvijanju repa" pred međunarodnom zajednicom i manipulacijom nad građanima RS.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, koji je ujedno za narednu sedmicu najavio podnošenje krivičnih prijava protiv osoba koje su svojim nečinjenjem ili političkim pritiskom spriječili stupanje na snagu odluke NS RS. On tvrdi da su sva tri referenduma koje je najavljivao Dodik završila fijaskom, pojašnjavajući da, kada se odustalo od referenduma 2011. godine, strukturisani dijalog nije doveo do rekonstrukcije bh. pravosuđa.

"Oba ta referenduma završila su u ladici, a treći o Danu Republike, za koji su rekli da nećemo provesti odluku Ustavnog suda BiH, završio je manipulacijom jer je usvojen zakon po kom Dan Republike više uopšte nije državni praznik. Eto o kakvim se ljudima radi", kaže Čavić.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS u Narodnoj skupštini Srpske Milanko Mihajilica smatra da će odluka o suspenziji održavanja referenduma nanijeti Srpskoj "nesagledivu političku štetu". Mihajilica je na konferenciji za novinare ispred Saveza za promjene rekao da se ovim po drugi put derogira važna institucija referenduma, te ponižavaju Narodna skupština, institucije i građani.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, izjavio je da je odluka Dodika veliki šamar narodu RS i njegovoj najvažnijoj instituciji - NS RS.

"Razlog za poništavanje referenduma nije opozicija, jer Dodik i SNSD nisu nijednu drugu odluku u posljednjih 10 godina usaglašavali sa opozicijom, niti je razlog to što su se navodno promijenile međunarodne okolnosti", naveo je Crnadak i dodao da su Dodik i SNSD napravili nemjerljivu štetu RS.

Procedura

Mirjana Kusmuk iz Odsjeka za odnose sa javnošću Narodne skupštine RS pojašnjava da je formalnopravno potrebno da predlagač, koji može biti predsjednik Republike, Vlada ili grupa poslanika, uputi prijedlog u skupštinsku proceduru.

"Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o referendumu podnosi se predsjedniku Narodne skupštine, a u skladu sa članom 209. Poslovnika on ga najkasnije 10 dana prije sjednice na kojoj će biti razmatran upućuje narodnim poslanicima", pojasnila je ona.

Kormak: Odvlačenja pažnje

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak kaže u vezi s objavljivanjima odluke o referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH, da se može čuti mnogo toga različitog o odgađanju i suspenziji, a ne o poništavanju odluke o referendumu.

"Mislim da su ovo sve distrakcije, odnosno da se odvlači pažnja od onoga što je najvažnije u ovoj zemlji, a to je otvaranje novih radnih mjesta i onoga što je stvarno potrebno građanima", kaže Kormakova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije