BiH

Svjedok: Armija BiH 1995. u Srebrenici granatirala muslimansku djecu

Svjedok: Armija BiH 1995. u Srebrenici granatirala muslimansku djecu
Svjedok: Armija BiH 1995. u Srebrenici granatirala muslimansku djecu

HAG - Bivši muslimanski vojnik danas je u nastavku svjedočenja na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom izjavio da je . Armija BiH 1995. u Srebrenici ispalila granatu na muslimansku djecu koja su igrala fudbal.

Zaštićeni svjedok rekao je da je to učinjeno pošto je iz Sarajeva, od muslimanskog lidera Alije Izetbegovića, stigla depeša da se "nešto uradi" da bi se NATO privukao na stranu tzv. Armije BiH.

Nekadašnji muslimanski vojnik koji je svjedok odbrane rekao je da je napad koji se dogodio "dva-tri mjeseca prije pada Srebrenice odmah bio pripisan četnicima", prenose beogradski mediji.

Ponavljajući da su ga vlasti u Sarajevu poslije rata proganjale i prijetile mu smrću, jer je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, svjedok je naveo da su mu 1997. godine Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić "dali 50.000 maraka... da ne postojim ja tu više u Bosni i da idem živjeti u drugoj zemlji".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Melisa Pak sugerisala je da je "Kej-dablju 12" /KW-12/ "svjedok o svim teorijama zavjere koje su se mogle pročitati u novinama".

"Da, to pitanje treba da postavite prvim trima ženama `Majki Srebrenice` i SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića - kako oni znaju bolje šta je bilo od nas koji smo bili tamo", odgovorio je svjedok.

Svjedok je ponovio i da su mu istražitelji iz tužilaštva u Sarajevu i Sipe prijetili da "ne smije govoriti" o onome što je doživio u Srebrenici i Kravici, a posebno ne o ulozi komandanta muslimanskih snaga Nasera Orića. Naveo je i da su bili organizovani pokušaji njegovog ubistva.

U glavnom iskazu svjedok je juče rekao da srpski policajci koji su pred Sudom BiH osuđeni za ubistvo 1.000 muslimanskih zarobljenika u Kravici 13. jula 1995. godine nisu bili na mjestu zločina i da ih je on vidio u obližnjem selu Sandići.

Tužilac je tvrdila da je "čista fantazija" svjedokova priča o prijetnjama, a on je uzvratio da ga Pakova "pravi budalom", dok mu "glava visi" o koncu.

Vjerodostojnost svjedoka, tužilac Pak rušila je i citirajući psihijatrijski nalaz, za koji je navela da je iz procesa vođenih protiv tog svjedoka, prema kojem je on "tupa... neurotična... pasivno-zavisna... neintegrisana i nezrela osoba". Svjedok je odgovorio da "to prvi put vidi".

U nastavku suđenja, Karadžić je kao svjedoka pred sudije izveo Vladimira Matovića koji je tokom rata u BiH bio savjetnik tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Započeti iskaz Matović će nastaviti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije