BiH

Svjedok viđao optužene u kasarni "Viktor Bubanj"

SARAJEVO - Svjedok odbrane na suđenju za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Sarajevu kazao je da je viđao optužene u kasarni "Viktor Bubanj", ali da nije primijetio da su stražari maltretirali zatočenike.

Senad Rožajac je ispričao da je početkom septembra 1992. godine bio pritvoren u Centralnom zatvoru u Sarajevu, nakon čega je prebačen u bivšu kasarnu "Viktor Bubanj", gdje je proveo više od deset mjeseci.

Svjedok je rekao da optuženog Avdovića nije viđao na petom spratu Centralnog zatvora, gdje je bio pritvoren tri dana.

- Lika se sjećam. Ali, nisam ga viđao na petom spratu. U ‘Viktor Bubnju’ sam ga vidio dva do tri puta. Najčešće kod kamiona, gdje smo sipali vodu i jednom prilikom podjele sapuna - kazao je Rožajac.

Ramizu Avdoviću se, zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom, sudi za zločine počinjene u "Viktor Bubnju" i Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Rožajac je ispričao da su u kasarni bili pritvorene osobe različitih nacionalnosti, te da nije siguran da li su to bili isključivo civili ili vojni zatvorenici.

Svjedok je u više navrata rekao kako se ne sjeća da li je bilo maltretiranja zatvorenika u "Viktor Bubnju" niti da je primijetio povrede na njihovim licima ili eventualno odvođenje zatvorenika.

Prema iskazu Rožajca, upravnik zatvora u "Viktor Bubnju" bio je “Besim”, koji je skupa sa zamjenikom Zlatkom Crnčevićem, te predsjednikom Vojnog suda Senadom Krehom jednom sedmično obilazio pritvorenike.

- Kreho nas je najčešće obilazio i uvijek se raspitivao da li je sve u redu, da li nas iko maltretira - kazao je svjedok.

Zajedno sa Avdovićem i Vintilom bio je optužen i Besim Muderizović, kao zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora i komandir Vojnog zatvora u "Viktor Bubnju". Muderizović je preminuo osam mjeseci nakon početka suđenja.

Rožajac je ispričao da su zatvorenici u prisustvu stražara odvođeni na radove i da su najčešće nosili vodu i cjepali drva.

- Sjećam se da smo jednom cijepali drva za kuhinju i da sam kraj kazana vidio Vintilu. On nam je uglavnom donosio hranu - rekao je svjedok.

Govoreći o uslovima boravka, Rožajac je kazao kako su zatvorenici dva puta dnevno dobijali hranu, da su jednom sedmično išli na kupanje, te da su po potrebi imali osiguranu medicinsku zaštitu.

- Što se tiče hrane, nama je bilo bolje nego stanovnicima Sarajeva, jer je bilo redovno - rekao je svjedok.

Nakon saslušanja svjedoka, Mirza Kovač, branilac prvooptuženog, kazao je da je odustao o preostalih svjedoka i da za naredna ročišta planira iznošenje materijalnih dokaza i saslušanje dva vještaka.

- Sa svjedocima koje smo ranije predložili smo već kontaktirali i pozvali ih da kažu istinu. Međutim, neki od njih su involvirani u drugim postupcima. Stoga, iz moralnih razloga odustajemo od tih preostalih svjedoka - rekao je Kovač.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da će Odbrani, ukoliko se predomisli, ipak ostaviti mogućnost da pozove svjedoke.

Naredno ročište zakazano je za 22. april - saopštio je  Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije