BiH

Tadić i Džaferović sa delegatima Evropskog parlamenta o napretku BiH

Tadić i Džaferović sa delegatima Evropskog parlamenta o napretku BiH
Tadić i Džaferović sa delegatima Evropskog parlamenta o napretku BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik DŽaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i /samoproglašenim/ Kosovom o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, te napretku i obavezama BiH na putu ka EU.

Članovi delegacije Evropskog parlamenta, koju predvodi Tonino Picula, izrazili su zadovoljstvo što će, zajedno sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH konstituisati Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje kao instituciju koja predstavlja parlamentarnu dimenziju sprovođenja SSP-a između BiH i EU.

Evropski parlamentarci ocijenili su da u BiH danas postoji novo raspoloženje svih institucija BiH koje, kako su naglasili, treba iskoristiti kako bi zemlja ubrzala evropski put, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Picula je naglasio je da formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao obaveze koju predviđa SSP, predstavlja značajan datum i za BiH i za EU, koja time pokazuje da ostaje privržena procesu proširenja i evropskoj perspektivi BiH i zemalja regiona.

Evropski parlamentarci pozdravili su napredak koji je BiH u posljednje vrijeme postigla i na ekonomskom planu, te apelovali na institucije da ubrzaju reformu pravosuđa i pojačaju borbu protiv kriminala i korupcije.

Ističući da je u BiH potrebno kreirati stabilnu političku scenu, kao uslov za provođenje reformi, Tadić i DŽaferović su upoznali članove Delegacije Evropskog parlamenta da je u toku definisanje mehanizma koordinacije i ispunjavanje reformske agende, kao i drugih uslova kako bi BiH krajem ove godine podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

Sastanku Tadića i DŽaferovića sa evropskim parlamentarcima prisustvovali su i šef Misije BiH pri EU Lidija Topić i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije