BiH

Tim Savjeta ministara bez podrške Vlade RS

Tim Savjeta ministara bez podrške Vlade RS
Tim Savjeta ministara bez podrške Vlade RS

BANJALUKA - Vlada RS zaključila je danas da je neprihvatljivo uspostavljanje nove radne grupe za izradu mehanizma koordinacije bez prethodnog izvještavanja Savjeta ministara BiH o prijedlogu koji je već izradila radna grupa uspostavljena oktobra 2012. godine.

Na danas održanoj sjednici Vlada RS pozvala je Savjet ministara i Vladu FBiH da zajednički definišu dalje korake koje je potrebno preduzeti o pitanju uspostavljanja novog koordinacijskog mehanizma.

"Vlada RS obavezala je ministarstva i druge republičke organe uprave da ne učestvuju u bilo kakvim aktivnostima na izradi programa integrisanja, koji iniciraju institucije BiH jer je nezaobilazan preduslov za taj program mehanizam koordinacije", saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Podsjećanja radi, vlast u RS "na nož" je dočekala odluku Savjeta ministara BiH o formiranju tima za izradu mehanizma koordinacije, kritikujući predstavnike RS u zajedničkim inistitucijama BiH što su pristali na tako nešto, a da se prethodno nisu konsultovali s Vladom RS. Takođe su izrazili strahovanje da će novim dokumentom, odnosno koordinacijskim mehanizmom doći do prenosa nadležnosti s RS na nivo BiH.

Mladen Bosić, lider SDS-a, danas je rekao da ova stranka i njeni predstavnici u institucijama BiH i dalje zastupaju ranije dogovoreni mehanizam koordiancije te da je laž da SDS i Savez za promjene bilo šta rade protiv interesa RS.

On je naglasio da ranije dogovoreni mehanizam koordinacije nema podršku svih političkih aktera i da se mora otvoriti priča kako izaći iz toga.

Slično kažu i u PDP-u, iz kojeg je saopšteno da mehanizam koordinacije s EU neće biti usvojen ukoliko bude sadržavao bilo šta što je protiv ustavno-pravnog položaja i interesa RS, jer predstavnici PDP-a i Saveza za promjene nikada za takav prijedlog ne bi glasali.

Povodom mehanizma koordinacije danas se oglasio i Petar Đokić, lider SP-a, koji je rekao da očekuje da principe koje zagovara RS poštuju predstavnici RS u institucijama BiH, koji treba da brinu o interesima i stavovima RS.

Pored zaključaka u vezi s mehanizmom koordinacije, Vlada RS usvojila je i zaključak kojim traži da prije potpisa reformske agende za BiH, parlament BiH ponovo razmatra odluku o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta, koji je nedavno odbijen, nakon čega je RS ostala bez oko 15 miliona KM.

Stav Vlade je da je Jedinstveni program za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine predložen od strane Agencije za statistiku BiH neprihvatljiv, jer nije u skladu s propisima, te treba da bude usaglašen između sve tri statističke institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije