BiH

Traže ocjenu ustavnosti grbova u Federaciji

Traže ocjenu ustavnosti grbova u Federaciji
Traže ocjenu ustavnosti grbova u Federaciji

BANJALUKA - Poslanici SNSD-a, SP-PUP-a i DNS-a u parlamentu RS poslali su danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u FBiH.

"Poslanici su danas potpisali zahtjev u kojem od Ustavnog suda BiH traže da budu ocijenjene odluke o grbovima opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Županije posavske", rekao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, dodajući da je ovo prvi paket, pošto je većina obilježja lokalnih zajednica u FBiH problematična.

On je naglasio da se u tim obilježjima lokalnih zajednica nalaze vjerska ili jednonacionalna obilježja poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija u kojima se ne mogu prepoznati svi građani i narodi u BiH.

"Ovo je prvi paket, pošto je većina obilježja lokalnih zajednica u FBiH problematična. Mi smo dugo kompletirali dokumentaciju i odlučili smo da zasad idemo sa 12 akata", rekao je Radojičić.

Na grbovima u FBiH dominiraju minareti, džamije, polumjeseci, zlatni ljiljani

Zahtjev za ocjenu ustavnosti grbova opština i kantona u FBiH uslijedio je nakon što je Ustavni sud RS odlučio da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom RS, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Pred Ustavnim sudom RS nalaze se još neki predmeti kojima je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda osporio grbove većine opština u RS.

Pitanje grbova u FBiH početkom 2011. godine pokrenuto je i na sjednici Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali do danas nije zauzet konačan stav po ovom pitanju.

"Tražili smo da se uđe u proceduru i da bude upućen zahtjev Ustavnom sudu da se neustavnim proglase grbovi u FBiH, međutim, SDP u Klubu Srba ima devet od ukupno 17 članova, a SNSD ima samo tri, tako da nismo uspjeli obezbijediti podršku unutar Kluba", rekao je ranije Slaviša Mihajlović, delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

On je takođe naglasio da je Ustavni sud FBiH već davne 1997. godine proglasio nesutavnim grb Livanjskog kantona, ali da još nije povučen iz upotrebe jer se koristi i na memorandumima, školama, zastavama i na drugim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije