BiH

Tri kombija plaćaju 300.000 KM

Tri kombija plaćaju 300.000 KM
Tri kombija plaćaju 300.000 KM

BANJALUKA - Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) nedavno je ušla u proceduru nabavke tri specijalna kombija koji su se ukazali kao velika potreba prilikom katastrofalnih majskih poplava.

Međutim, problem predstavlja činjenica što će ti kombiji, kako saznajemo, biti plaćeni čak 300.000 KM iz budžetske kase, ili 100.000 KM po komadu!

Prema specifikaciji iz ove javne nabavke, Federalna uprava Civilne zaštite potražuje specijalne M1 kombije, sa sjedištima 1+8 i pogonom na sva četiri točka, koji bi, barem kada je riječ o prevozu u brdima i na nepristupačnom terenu, trebalo da zamijene džipove koje FUCZ već posjeduje.

Ova informacija bi mogla da uzrokuje novi bijes ionako ogorčene javnosti koja organizacionoj strukturi i menadžmentu FUCZ, naročito bivšem direktoru Aliji Tihiću, zamjera neefikasnost pa i nezainteresiranost u radu prilikom prirodnih i drugih nepogoda.

Fahrudin Solak, novi direktor FUCZ, koji je Tihića zamijenio potkraj prošle godine, tvrdi da su upravo razorne majske poplave pokazale kolika je potreba za ovakvim vozilima.

"Mi smo u slučaju majskih poplava bili dovedeni u situaciju da nemamo čime prevoziti ljude", ističe Solak, koji ne pojašnjava ko je kriv i odgovoran što je FUCZ dovedena u takvo stanje.

Specijalni kombiji trebalo bi da zamijene džipove koje FUCZ već posjeduje

On navodi da kompletna struktura Federalne uprave Civilne zaštite nema adekvatna vozila, pogotovo za brdski prevoz, kao i prebacivanje jedinica zaštite i spašavanja.

Na pitanje kakva je, ipak, ekonomska opravdanost plaćanja 300.000 KM za tri vozila u situaciji teške krize, Solak odgovara da je to "red veličine novca" koji je nepohodan za kupovinu vozila sa specijalnim performansama.

"FUCZ ne bi ništa dobila kupovinom vozila s limitiranim performansama, jer ionako imamo velike probleme prilikom spašavanja. Evo, navest ću vam primjer iz Maglaja, gdje nismo mogli ući čamcima niti bilo čim drugim, nego posuđenim skuterima, na koje smo kačili rafting-čamce i izvlačili po 15-20 ljudi. Tako smo se snalazili", ističe Solak, koji zaključuje da bi bilo velikog čuđenja ukoliko bi FUCZ sada naručila i takve skutere.

Jerko Ivanković-Lijanović, federalni ministar poljoprivrede i šef Štaba Civilne zaštite FBiH, nije odgovarao na naše telefonske pozive kako bismo čuli njegov komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije