BiH

Tužilac: Karadžić je lažov i mafijaš

Tužilac: Karadžić je lažov i mafijaš
Tužilac: Karadžić je lažov i mafijaš

HAG - Tužilac Alan Tiger je na početku završne riječi pred Haškim tribunalom okarakterisao kao lažova i mafijaša bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.

"Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj namjeri optuženog.

Tužilaštvo je na početku iznošenja završne riječi navelo kako Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage: "Muslimani su bili loše tretirani ne samo od strane Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage."

Tužilac je objasnio da je u BiH nedvosmisleno izvršen genocid, jer je bilo sve proračunato i isplanirano.

"U ovom slučaju nesumnjivo je da je genocid masovno izvršen. Dokazi su toliki da je to očigledno. Ljudi su masovno ubijani, uništavani su im domovi, religijski objekti... To su sve nedvosmisleni dokazi da je ta zajednica namjerno uništavana", istakao je tužilac.

"U izjavama je Karadžić govorio šta će se dogoditi Hrvatima i muslimanima ako će insistirati na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Bespomoćnoj Evropi rekao je 'da se može jeb...'", slikovitim riječima je nastavio tužilac, prenosi Jutarnji.hr.

Njegovi sljedbenici su imali pravo da rade sve što su napravili, rekao je jednom prilikom Karadžić. Dobar dio zločina prebacio je i na Evropu: "Evropa nas je stavila u ovu poziciju i sada to moramo napraviti", citirao ga je tužilac.

"Stotine svjedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je tužilac Tiger.

On je opisao pojedinačne primjere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

"Ove tragedije se vezuju za jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata koji su korišćeni da se eliminišu bosanski Muslimani s ciljem stvaranja srpske države", naveo je Tiger.

Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uslove koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada su išli u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a noću su bile silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smrti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180", rekao je Tiger.

Tužilac se osvrnuo i na Zvornik kao primjer brutalnog preuzimanja vlasti, gdje su civili hapšeni, zlostavljani i ubijani.

"Dom kulture u Čelopeku su čuvali pripadnici rezervne policije. Zatvorenici su morali da jedu odrezane dijelove tijela, a mnogi su i silovani", naveo je Tiger.

On je dodao da zločini nisu bili upjereni protiv pojedinca nego protiv "neželjene zajednice", za šta je "pravilno ime genocid".

Predviđeno je da tužilac završnu riječ iznosi 10 sati, objavio je Birn.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bh. Srba u Hagu, jutros je započelo iznošenje završnih riječi. Tužilaštvo i odbrana će na raspolaganju imati po 10 sati da iznesu završne riječi.

Karadžić se brani sam i njegova odbrana će uslijediti u srijedu.

Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije vijećati o presudi i kazni.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995.

Karadžić je, nakon što je uhapšen u Srbiji, prebačen u pritvor Haškog tribunala 30. jula 2008. Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009.

Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012, poslije svjedočenja 195 svjedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. i završeno je 1. maja ove godine, poslije svedočenja 238 svjedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije