BiH

Tužilaštvo BiH: 23 presude za odlaske na strana ratišta

Tužilaštvo BiH: 23 presude za odlaske na strana ratišta
Tužilaštvo BiH: 23 presude za odlaske na strana ratišta

SARAJEVO - Nakon izrečene pravosnažne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na četiri godine zatvora, zbog pripadnosti organiziovanoj terorističkoj grupi i učestvovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravosnažnih osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. ISIL-a, dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo.

"Tužilaštvo BiH zadovoljno je pravosnažnim i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Tutmić Mehmeda, koji je za kaznena djela u svezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na 4 godine zatvora", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ovom presudom, u protekle 3 godine, ukupno 23 osobe pravosnažno su osuđene za kaznena djela u svezi sa odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. ISIL-a.

Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH nije oslobođen krivice, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad Tužilaštva BiH i partnerskih agencija.

Iz Tužilaštva napominju da je ovaj podatak značajan i sa aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih krivičnih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, bezbjedosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu.

Za odlaske na strana ratišta i povezana krivična djela, izrečene su pravosnažne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

"U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije