BiH

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv 455 lica

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv 455 lica
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv 455 lica

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH obavijestilo je MUP Republike Srpske o donošenju Naredbe o neprovođenju istrage protiv 455 lica za ratne zločine počinjene u logoru "Silos" Tarčin, Osnovnoj školi "9. maj", "Krupa", "Igman", "Hrasnica", a u kojima su stradala lica srpske nacionalnosti u periodu od maja 1992. do 27. januara 1996. godine, saznaje Srna od izvora bliskih MUP-u Srpske.

Srna saznaje da je tužilac Tužilaštva Behaija Krnjić u roku od samo nekoliko dana, po preuzimanju ovog predmeta od prethodnog tužioca, donio Odluku o neprovođenju istrage, što je apsurdno, jer se za to vrijeme nije mogao upoznati ni o sadržaju izvještaja, a kamoli o pitanju odgovornosti svakog osumnjičenog posebno.

Za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz glave 17 Krivičnog zakona BiH, MUP Srpske podnio je Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu 5. septembra 2005. godine i krivične prijave 25. februara 1998. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam lica za udruženi zločinački poduhvat, gdje je opis radnji izvršenja upravo krivično djelo ratnog zločina koji su, kao saizvršioci, počinila lica za koja je tužilac donio Naredbu o neprovođenju istrage.

Sva lica za koja je donesena Naredba o neprovođenju istrage praktično su bila saizvršioci sa ovih osam optuženih kojima je sudski proces u toku pred Sudom BiH.

Tužilaštvo je istragu, između ostalog, obustavilo protiv: Refik Tufo - glavni organizator protivpravnog zatvaranja do fizičkog mučenja srpskog življa iz Tarčina, Pazarića i drugih okolnih sela, Enver Dupovac - učestvovao u masovnom hapšenju srpskih civila, Milan Božić, Mensur Čović, Salko Gosto, Muhamed Turčinović zvani "Zeko", Zulfikar Ališpago zvani "Zuka", Nezir Fišo, Vahid Alađuz, Enes Kazić, Mustafa Gegaj, Emir Oputa, Edhem Tiro i Hidajet Golubić.

Srna saznaje da je MUP Srpske, u skladu sa procedurama, Tužilaštvu BiH podnio Pritužbu na Odluku tužioca tražeći da se primjedbe u pritužbi usvoje i da glavni tužilac Tužilaštva BiH naredi dalje vođenje i nastavljanje istrage sa svestranim razmatranjem spisa i priloženih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije