BiH

Tužilaštvo se ne protivi odgađanju suđenja Ratku Mladiću

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala je u podnesku sudijama navelo da se ne protivi zahtjevu Odbrane Ratka Mladića za odgađanje saslušanja prvih svjedoka na suđenju optuženom za genocid i druge zločine u BiH.

“Tužilaštvo priznaje da je ranija procjena problema koji se odnose na objelodanjivanje dokumenata bila pogrešna. Najnovijim uvidom je utvrđeno da Odbrana nema pristup 4.498 dokumenata. Tužilaštvo trenutno prikuplja ove dokaze i očekuje da će ih dostaviti što je prije moguće, iduće sedmice”, navedeno je u odgovoru haških tužilaca na zahtjev Mladićeve Odbrane za odgađanje nastavka suđenja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala početak dokazanog postupka za Mladića zakazalo je za 25. juni.

Odbrana optuženog je prvo 31. maja, a potom i šest dana kasnije, zatražila da saslušanje prvih svjedoka bude odgođeno zbog problema u dobijanju dokaza od Tužilaštva.

Iako Tužilaštvo smatra da postoji osnova da Sudsko vijeće razmotri svoju odluku o nastavku suđenja, ipak se ne slažu s određenim navodima Odbrane, kao što je “neprikladan kontakt između Tužilaštva i Sudskog vijeća u pogledu rješavanja problema s objelodanjivanjem”.

“Tvrdnja Odbrane da Tužilaštvo stalno pogrešno predstavlja stanje u objelodanjivanju dokaza nije tačna. Tužilaštvo je uvijek radilo s dobrom namjerom i transparentno te je bilo pristupačno za rješavanje ovih problema”, naveli su iz Tužilaštva.

Suđenje Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počelo je 16. maja ove godine izvođenjem uvodne riječi Optužbe.

Prvobitno je bilo planirano da dokazni postupak Optužbe počne 29. maja, ali je Sudsko vijeće prolongiralo taj datum zbog “grešaka Tužilaštva u objelodanjivanju dokaza”, prenosi BIRN - Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije