BiH

U BiH nema zaraženog povrća

U BiH nema zaraženog povrća
U BiH nema zaraženog povrća

SARAJEVO - U BiH nema zaraženog povrća. Krastavci i paradajz, proizvedeni u BiH, nisu zaraženi nikakvim bakterijama pa ni smrtonosmom enterohemoragijskom ešerihijom koli (EHEC), rekao je danas Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

On je istaknuo da Agencija do sada nije imala nijedan podatak da su naši proizvodi zatrovani mutiranom bakterijom ešerihijom koli, od koje je samo u Njemačkoj zadnjih dana umrlo dvadesetak ljudi. Trgovci i poljoprivredni proizvođači i u BiH brzo su osjetili posljedice zaraze smrtonosnom bakterijom u Njemačkoj pa je i u našoj zemlji drastično smanjena prodaja povrća.

"Poznat je uzročnik, ali ne znamo u kojem proizvodu se on nalazi. Zbog toga Agencija, samo na osnovu laboratorijskih podataka može govoriti da li se u nekim proizvodima nalazi bakterija, a zasada je nema niti u jednom našem proizvodu", rekao je Mačkić na konferenciji za novinare.

Susret s novinarima organiziran je u okviru konferencije o temi "Analiza rizika u procesu osiguranja visokog stepena sigurnosti hrane". Mačkić je naglasio da sigurnost hrane nikada ne može stopostotno biti procijenjena, jer uvijek može doći do problema ako se s hranom postupa mimo propisa.

Uvijek može doći do problema ako se s hranom postupa mimo propisa

"Osiguravamo što veći stepen sigurnosti hrane. Imamo odličnu saradnju sa svim agencijama i inspekcijama u cijeloj BiH. Međutim, kao što vidite, i u visokorazvijenim zemljama dešava se da hrana bude zatrovana ili da se pojavi neke bakterija. I kod nas ima sporadičnih slučajeva trovanja hranom, ali je to u mnogo manjoj njeri nego prethodnih godina", rekao je Mačkić.

Napomenuo je da Agencija za sigurnost hrane BiH, nakon pet godina postojanja, ima visoke ocjene evropskih autoriteta za sigurnost hrane.

"BiH je među prve 42 zemlje kada je u pitanju kvalitet hrane, i ocijenjena je kao vodeća zemlja u regionu. Građani ne bi trebalo da budu zabrinuti, posebno zato što se ljudi uposleni da kontrolišu hranu svakodnevno dodatno edukuju", rekao je Mačkić.

Slavko Jovičić, bh. parlamentarac i predsjedavajući Parlamentarne komisije za spoljnu trgovinu i carine u BiH, koji je prisustvovao konferenciji, istakao je odličnu suradnju s Agencijom za sigurnost hrane BiH.

"Pružićemo nesebičnu podršku za dalji rad ove agencije s obzirom na sve probleme koji se dešavaju. Svjedoci smo ovih dana da jedna od najjačih zemalja EU ne zna da se izbori s problemom s hranom", rekao je Jovičić, te istaknuo da je BiH, ipak, zaobišla tragedija koja je zadesila Njemačku.

Rajmond Elard, direktor Agencije za sigurnost hrane Irske, izjavio je da je Irska, kao i BiH, mala zemlja, te da mnogo pažnje polažu na sigurnost hrane.

"Pazimo na sigurnost hrane, ne samo zbog zdravstvene sigurnosti građana, nego i zbog osiguranja razvoja turizma i prehrambene djelatnosti", kazao je Elard te dodao da provedba propisa zaštite i sigurnosti hrane u Evropi nikada nije bila bolja, ali i pored toga, problemi se uvijek mogu pojaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije