BiH

Savjet ministara neće odlučivati o popisu?

Savjet ministara neće odlučivati o popisu?
Savjet ministara neće odlučivati o popisu?

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH, po svemu sudeći, neće raspravljati o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, odnosno o spornoj odluci koju je donio Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, kada je bez saglasnosti Republičkog zavoda za statistiku RS donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa.

"Po zakonu, Savjet ministara BiH nema nadležnosti po pitanju popisa, odnosno objavljivanja rezultata popisa. To pitanje nije na dnevnom redu Savjeta ministara", rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, neposredno pred jučerašnje zasjedanje ministara.

On kaže da su na potezu statistički zavodi u BiH, od čijeg dogovora zavisi ishod priče o popisu, istovremeno naglašavajući da su oni vlasnici popisnog materijala, tako da pred Republičkim zavodom za statistiku RS stoje različite mogućnosti.

Kao i Šarović i Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da je "jedino rješenje da SNSD, ako ima hrabrosti, preko Republičkog zavoda za statistiku RS povuče popisne podatke kao ekskluzivni vlasnik nad njima".

"Ako smiju, nek to urade", rekla je Pandurevićeveva.

Ipak, s druge strane, u Zavodu za statistiku RS su nam rekli da je to nemoguće i da je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova potpuno jasan.

"To nije moguće. Baza podataka je jedinstvena i ti podaci su u bazi bez obzira povukli ih mi ili ne", rekli su nam u Zavodu, gdje smatraju da je jedino rješenje da Savjet ministara BiH Jukićevu odluku stavi van snage.

S obzirom na to da unutar BiH nema dogovora o popisu, predstavnici Srba u BiH mogli bi se okupiti na zajedničkom sastanku na kojem bi donijeli odluke šta i kako dalje. Poziv za taj sastanak praktično je već uputio predsjednik RS Milorad Dodik, a načelno ga je prihvatio Šarović, međutim kako je rekla Pandurevićeva, odluku o tome će donijeti štab Saveza za promjene.

"SNSD je usvojio zakon  prema kojem dalje nadležnosti nad popisom stanovništva nema ni parlament BiH, ni Savjet ministara. Ne vidim razlog zašto bi  još bilo ko sjedao s Miloradom Dodikom i bilo kime iz SNSD-a. Savez za promjene će donijeti odluku", kazala je Pandurevićeva.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da nema ništa protiv da kao član Predsjedništva BiH još jednom ode na razgovor kod Dodika o zauzimanju zajedničkog stava o popisu, iako smatra da bi sastanak sada trebalo da bude održan kod njega. Ivanić smatra da bi bilo najbolje da Jukić povuče odluku, da bude donesen zakon da se do kraja godine produži rok za objavljivanje popisa i u tom periodu postigne kompromis.

O popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH danas bi moglo biti riječi u Predstavničkom domu parlamenta BiH, gdje će SNSD pokrenuti raspravu, a kako je rekao Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a, nije isključena ni mogućnost krivične prijave protiv Jukića. Košarac je rekao da Jukić treba da povuče odluku istovremeno pozivajući ministre iz RS u Savjetu ministara BiH da zatraže Jukićevu smjenu jer su ga oni i imenovali na mjesto direktora.

"Zakon je potpuno jasan i RS nikada neće prihvatiti da za rezidentne stanovnike budu proglašeni oni koji godinama ne žive u BiH", rekao je on.

Adam Šukalo, poslanik SNS u Narodnoj skupštini RS, rekao je da u RS ne smije biti podjela kada je u pitanju objava rezultata popisa stanovništva BiH te da je to pitanje "svih nas".

Podsjećanja radi, direktor Agencije za statistiku donio je odluku prema kojoj 198.000 ljud koji žive van BiH postaju rezidentni stanovnici ove zemlje, čemu se već godinama protive iz RS.

Misija IMO-a dolazi u BiH

Tokom ove sedmice predstavnici Agencije za statistiku BiH održaće sastanak sa Međunarodnom monitoring misijom (IMO) i zvaničnicima Eurostata kako bi potvrdili detaljan plan aktivnosti.

Iz Agencije za statistiku BiH saopšteno je da će posjeta biti u periodu od 25. do 27. maja te da je ona jako značajna zbog njihove tehničke i stručne pomoći u daljem procesu obrade podataka i objave rezultata popisa.

"Teme razgovora predstavnika IMO-a i Eurostata s predstavnicima statističkih institucija u BiH biće aktivnosti nakon donošenja odluke za obradu podataka popisa", saopšteno je, između ostalog, iz Agencije za statistiku BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije