BiH

U foteljama i nakon isteka mandata

U foteljama i nakon isteka mandata
U foteljama i nakon isteka mandata

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon višemjesečnog zatišja u procesu razrješenja i imenovanja, konačno bi trebalo da razmatra Informaciju o isteku mandata za desetak rukovodećih državnih službenika (direktora) u bh. agencijama i institucijama.

Prema saznanjima "Nezavisnih", za svakog od ovih direktora, ili sekretara s posebnim zadatkom, već je zatraženo novo produženje mandata ukoliko u direktorskoj fotelji nije dostigao zakonski dozvoljeni limit od 10 godina!

Takav je, naime, slučaj sa Žarkom Petrovićem, dugogodišnjim direktorom Instituta za akreditiranje BiH, koji je na ovu funkciju imenovan daleke 2003. godine. Budući da je Petrović dostigao limit puna dva mandata, on sigurno odlazi, a svi ostali mogu se, ako ništa, nadati još jednom mandatu.

Ovakav mogući rasplet potvrdio nam je i Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, koji je također u grupi direktora koji "iščekuju" odluku Vijeća ministara jer mu je petogodišnji mandat (imenovan 2009) istekao u februaru ove godine.

"Prema mišljenju ADS-a iz 2009. o statusu rukovodećih državnih službenika kojima ističe mandat, a koje je Vijeće ministara usvojilo, direktori, odnosno sekretari s posebnim zadatkom, ostaju na dužnosti sve dok ne budu razriješeni. Dakle, funkcija ne prestaje istekom mandata, nego razrješenjem, koje može biti i zbog isteka mandata", pojašnjava Akšamija.

On ističe da u ovom slučaju Vijeće ministara na sutrašnjoj sjednici ne može nikoga razriješiti, već tek zatražiti mišljenje ADS-a koje im mora biti dostavljeno u roku od osam dana.

"Onda bi mogli tako djelovati tek na narednoj sjednici, ali moraju istovremeno imenovati i vršioca dužnosti, i to je moguće uraditi bez konkursa samo ako v.d. dolazi iz državne službe", naglašava Akšamija, koji i sam ne bi imao ništa protiv produženja mandata.

"Vjerovatno ću i ja konkurisati i po konkursu očekujem da mi bude produžen mandat. Međutim, uvijek postoji mogućnost i političke odluke, ali samo unutar uspješnih kandidata na konkursu", ističe Akšamija.

I upravo bi ovdje cijela priča, kako se budu bližili oktobarski izbori, mogla da dobije na novom zapletu, pogotovo jer je riječ o pozicijama za kojima postoji velika potražnja. Ključno je pitanje, naime, ko će dobiti ove izbore, odnosno kakve će afinitete prema vodećim agencijama i direkcijama pokazati pobjedničke stranke, od čega zavisi i raspodjela pozicija.

S tim u vezi i Akšamija uvjerava da se konkursna procedura imenovanja novih direktora, sve i kad bi sutra bili razriješeni, ne može završiti do općih izbora u oktobru.

"Takva jedna procedura traje tri i više mjeseci. To možemo očekivati eventualno za tehničkog mandata ovog Vijeća ministara, odnosno do Nove godine", zaključuje Akšamija.

Iako konkursi sami po sebi nisu formalnost, na nedavnom primjeru izbora direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) ponovo smo se uvjerili da politika, odnosno rotacija na osnovu nacionalne pripadnosti, ipak, igraju ključnu ulogu.

Ni Siniša Macan, direktor jedne od ključnih agencija - IDDEEA, ne bi imao ništa protiv novog mandata, pa je u njegovom slučaju, s obzirom na to da nije državni službenik, takav zahtjev poslalo resorno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Osim ADS i IDDEEA, treća ključna agencija iz ove grupe je Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH, čijoj je direktorici Nevenki Savić mandat također istekao.

U ovom slučaju vjerovatno ćemo morati sačekati imenovanje novog saziva Vijeća ministara i predsjedavajućeg, od čega će zavisiti i nacionalna pripadnost novog direktora DEI.

Naime, po difoltu pozicija direktora DEI u zadnja dva mandata vezala se za poziciju državnog premijera (Adnan Terzić - Osman Topčagić, odnosno Nikola Špirić - Nevenka Savić, koja je ostala i u vrijeme Vjekoslava Bevande) pa se može očekivati da tako bude i ovoga puta.

Ako je predviđati nacionalnu rotaciju, onda bi ove dvije pozicije ponovo trebalo da pripadnu Bošnjacima, iako je i u ovom slučaju sve neizvjesno.

"Nezavisne" su juče pokušale stupiti u kontakt s Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, ali su nam iz njegovog kabineta poručili da nije raspoložen za izjave.

Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara, nije odgovarao na naše pozive, jednako kao ni Nevenka Savić, direktorica DEI BiH. Siniša Macan, direktor IDDEEA, odgovorio nam je SMS-om u kojem je naveo kako nije u prilici da razgovara.

Ko su direktori kojima je istekao mandat  

- Siniša Macan, IDDEEA imenovan 2009.

- Lenka Kozić, Agencija za nadzor nad tržištem imenovana 2006.

- Žarko Petrović, Institut za akreditiranje BiH imenovan 2003.    

- Neven Akšamija, Agencija za državnu službu imenovan 2009.

- Nevenka Savić, Direkcija za evropske integracije   imenovana 2009.

- Monika Mijić,  Agent BiH pred sudom u Strazburu imenovana 2006.

- Jelica Grujić, FIPA  imenovana 2010.

- Jovica Bošnjak, Agencija za nuklearnu bezbjednost imenovan 2009.

- Adnan Delić, Agencija za rad i zapošljavanje imenovan 2010.

- Semiha Borovac, Koordinator za reformu javne uprave  imenovana 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije