BiH

Ovo su uhapšeni u akciji "Rez" zbog podrške ISIL-u (FOTO)

Ovo su uhapšeni u akciji "Rez" zbog podrške ISIL-u (FOTO)
Ovo su uhapšeni u akciji "Rez" zbog podrške ISIL-u (FOTO)

SARAJEVO - U akciji „Rez“ realizovanoj prema nalogu Tužilaštva BiH protiv lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, danas su uhapšeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Elvir Muratović već je bio hapšen u akciji „Damask“ u septembru 2014. godine zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem.

Muratović, pripadnih selefijskog pokreta i prije toga je privođen zbog pisanja prijetećih poruka na internet portalima.

Semir Salković Sema „lider“ je mesdžida u Ulici Hajrudina Šabanije je Semir Salković zvani Sema. Rođen je u Trebinju, a jedno vrijeme je živio u Australiji. Članovi ili posjetioci tog mesdžida bili su Naser Arnaut, Berin Tahić, Rijad Rustempašić, Edin Tabaković, Kemal Murić, Kenan Kršo, Kenan Okan, Elvir Muratović zvani Hamza, Sanin Nezirović, Edin Babunović i druge zvijezde nedavnih policijskih akcija.

U mesdžidu je molitvu prije polaska u napad na Američku ambasadu u Sarajevu obavio i Mevlid Jašarević.

Kuću je svojevremeno kupio državljanin Crne Gore Sead Redžematović. Adaptirao je u mesdžid po nagovoru vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića, gdje su ubrzo počeli da se okupljaju njegovi sljedbenici.

Mesdžid su pohodili i brojni sirijski dobrovoljci: Bajro Ikanović, Senad Hasanović, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara te pojedini još neidentifikovani posjetioci.

Čekajući odlazak u Siriju, nekoliko dana u ovom mesdžidu su boravili dvojica slovenaca Rok Žavbi i Boštjan Skubic.

*Semir Salković, jedan od uhapšenih

Edin Tabaković (51) iz Sarajeva bio je uhapšen u nastavku akcije Damask u februaru ove godine I osumnjičen za krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području USK, Maglaja i Kantona Sarajevo.

Zulfo Alajbegović iz Konjica odavno je bio pod prismotrom policijsko bezbjednosnih agencija zbog prodrške terorizmu. Bio je blizak Bilalu Bosniću.

*Uhapšeni Zulfo Alajbegović sa Huseinom Bosnićem i Elvirom Muratovićem 

Pretresi koji su jutros počeli u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH, tačnije u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području opštine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Novinar "Nezavisnih" javio je da u uhapšeni dovezeni u prostorije FUP-a. Među uhapšenima je i Kemal Murić, a njegova kuća koja se nalazi na Sokolju kraj gradske deponije je pretresena i tamo se još uvijek nalaze pripadnici FUP-a.

„Ove osobe su pod istragom su zbog krivičnih djela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202a. i 202b. KZ BiH, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a, kao i zastava Islamske države.

Iz Tužilaštva BiH poručuju građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, kao i sa partnerskim agencijama u inostranstvu, preduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Kako se navodi, ova akcija se vrši po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, a realiziraju je policijski službenici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

Policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH, postupajući po Naredbi Suda BiH, težišnim djelovanjem Specijalne policijske jedinice FUP-a i pod nadzorom Tužilaštva BiH, su danas u ranim jutarnjim satima započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „REZ“.

U okviru ove akcije, na području Kantona Sarajevo, slobode je lišeno 11 osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima terorizam, finansiranje terorizma, podstrekavanje i pripremanje krivičnog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta. Takođe, isti se dodvode u vezu sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

U toku su pretresi objekata na 13 lokacija na području Kantona Sarajevo. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi dalje kriminalističke obrade, te će isti u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.

Značajnu podršku u sprovođenju akcije dali su pripadnici policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Musa Murić, otac uhapšenog Kemala tokom opsežne akcije u borbi protiv terorizma koju realizuju policijski službenici Federalne uprave policije, kazao je da su jutros u 6 sati pretresli kompletnu kuću. Ističe da su pretresli i njega kao i drugog sina.

"Ništa nisu našli. Nema šta, čisti smo 100 posto. Da je u tome, prvo bih mu ja sudio. Prvo bih ga ja prebio i izbacio iz kuće. Međutim, nema veze ni sa čim, samo što ima bradu i klanja. Da ja znam da je u tome, ne bih mu dao da sekunde živi u ovoj kući", naglasio je Murić.

Musa živi u kući sa dva sina, od kojih je jedan Kemal. Oženjen je i ima četvero djece.

"Najgore mi je što su se djeca jutros uplašila. Sve su pretresli, garaže, iglu nisi mogao da sakriješ. Odnijeli su moj kompjuter, u kojem nema ništa, i njegov. Ništa nisu našli. Ja sam stolar i Kemal radi sa mnom", pojasnio je Musa.

Dodaje da je upućen da ide u "nekakav mesdžid" te da mu je uvijek govorio da pazi šta radi i vodi računa.

Komšije uhapšenog Kemala Murića pričaju da su specijalci jutros rano pretresli dvije kuće za koje tvrde da se u njima okupljaju vehabije.

„Ispred tih kuća svakog petka, tokom tradicionalnog muslimanskog obreda džuma-namaza  može se vidjeti veliki broj automobila. Okupljaju se tu i mladi ljudi iz komšiluka, uglavnom sirotinja. Zašto to rade, šta im daju ne znam, znam samo da niko iz komšiluka ne vodi taj obred, dolazi neko drugi“, kazala je komšinica koja je željela da ostane anonimna isključivo iz bezbjednosnih razloga.

„Stara sam i ne želim da neko dođe i da mi odsiječe glavu“, ispričala je komšinica Kemala Murića i dodala da je druga kuća u kojoj se okupljaju pripadnici radikalnog pokreta kuća Isme Ćuprije čiji sin Nermin je takođe uhapšen tokom jutrošnje akcije.

Pretpostavlja se da je uhapšen i Elvir Muratović Hamza.

Među uhapšenima je i Adnan Ahmetović. On je uhapšen u naselju Osijek kod Ilidže.

Vezana vijest: Velika akcija u Sarajevu: Uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za terorizam

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije