BiH

U trećem entitetu bi živjelo 75 odsto Hrvata u BiH?

U trećem entitetu bi živjelo 75 odsto Hrvata u BiH?
U trećem entitetu bi živjelo 75 odsto Hrvata u BiH?

MOSTAR - Prema istraživanju hrvatskog Medija servisa, u većinskom hrvatskom entitetu u BiH bi, ukoliko bi došlo do njegovog formiranja, živjelo 75 odsto hrvatskog stanovništva, piše zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH.

Riječ je o stanovništvu koje živi u 24 većinski hrvatske opštine: Ravno, Neum, Stolac, Mostar, Čapljina, Čitluk, Prozor Rama, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Kreševo, Kiseljak, Vitez, Busovača, Dobretići, Žepče, Usora, Odžak, Orašje i Domaljevac.

Većinski hrvatski entitet obuhvatio bi 372.276 stanovnika od ukupno 497.883 Hrvata, koliko ih prema popisu stanovništva iz 2013. živi u FBiH.

Kada bi se, kako se navodi, na području Jajca, Travnika, Novog Travnika i Uskoplja, na primjer, formirale većinski bošnjačke i većinski hrvatske opštine, pri čemu bi ove potonje bile uključene u većinski hrvatski entitet, broj Hrvata koje bi obuhvatila ta federalna jedinica dosegao bi 83 odsto ukupnog hrvatskog stanovništva u FBiH.

Prvi i najvažniji benefit koji bi Hrvati imali u slučaju formiranja entiteta sa hrvatskom većinom, bila bi mogućnost da bi samostalno mogli da biraju i smjenjuju svoje političke predstavnike, bez straha da će im ih drugi narodi nametnuti.

Suvereno bi mogli odlučivati o pitanjima koja su sada u nadležnosti entiteta i županija. Ima li bi, uz ostalo, pravo i na osnivanje entitetskog javnog rtv servisa i novinske agencije, koji bi se finansirali od pretplate i budžetskog novca, na šta sada nemaju pravo, a uz to su izloženi propagandi javnih srevisa pod uticajem sarajevske unitarističko-hegemonističke politike.

Uz to u nadležnosti entiteta je i izgradnja brzih puteva i autoputeva.

Hrvati koji bi živjeli izvan granica većinskog hrvatskog entiteta ne bi izgubili ništa jer, kako navodi "Večernji", oni i onako žive u većinski bošnjačkom entitetu -FBiH.

S postojanjem većinski hrvatskog entiteta koji bi raspolagao značajnim nadležnostima i značajnim budžetskim sredstvima, stvorili bi se institucionalne pretpostavke da Hrvati sami odlučuju o razultatima svog rada i da mogu u znatno većoj mjeri pomoći i onim svojim sunarodnjacima izvan većinski hrvatskog entiteta.

Takvo simetrično federalno uređenje BiH, bilo bi kudikamo racionalnije, pravičnije i jeftinije od postojećeg prema kojem je BiH podijeljena na 13 federalnih jedinica, i da bi žitelji sve tri federalne jedinice, koje se zbog svoje teritorijalne nepovezanosti ne bi mogle otcijepiti, i dalje bili građani BiH, sa svim ustavom zagarantovanim pravima.

BiH, koja bi, kao simetrična federacija, bila nacionalno, a onda i politički puno stabilnija, jer bi institucionalno pozicije sva tri naroda bile izjednačene, od sadašnje asimetrične dvoentitetske federacije.

Protiviti se uspostavi hrvatske federalne jedinice samo zato što ona ne bi obuhvatila sve Hrvate u BiH, što je i teoretski i praktičn nemoguće, ne znači drugo do biti protiv institucionalizacije slobode, prava, suvereniteta vlastitog naroda i služiti tuđim nacionalizmima, piše "Večernji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije