BiH

Uhapšen Naser Orić

Uhapšen Naser Orić
Uhapšen Naser Orić

BERN - Naser Orić, bivši ratni komandant bosanskih snaga u Srebrenici, uhapšen je danas po potjernici Srbije u švajcarskom gradu Bernu, prenijeli su srbijanski mediji.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, kazao je danas za federalne medije da je u momentu hapšenja bio sa Orićem, te da su u Švajcarsku išli povodom poziva Bošnjaka da prisustvuju danima sjećanja na Srebrenicu te da je uhapšen čim je ušao na teritoriju Švajcarske.

Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je danas da osuđuje hapšenje s obzirom na to da je Orić već odgovarao Hagu, gdje je oslobođen krivice.

"Ovo nije prvi put da se u vrijeme obilježavanja Srebrnice isprovociraju i žrtve genocida i građani BiH", rekao je Ahmetović.

On je pozvao vlasti u BiH da jasno, nedvosmisleno i sa svim svojim kapacitetima zaustave maltretiranje žrtava iz Srebrenice.

Interpol Srbije raspisao je u februaru prošle godine potjernicu za Orićem jer

ga tužilaštvo u Srbiji sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine. Tužilaštvo sumnja se da je Orić sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje kod Donjih Potočara, na području opštine Srebrenica.

Sa još četvoricom osumnjičenih terete ga da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti. Pored Orića, međunarodna potjernica je raspisana i za Hakojom Meholjićem, ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici, i još trojicom Bošnjaka.

Podsjećanja radi, Orić je već odgovarao za ratne zločine jer je u martu 2003. godine od strane Haškog tribunala osumnjičen za ubistva, neljudsko ponašanje, pljačku i uništavanje privatne imovine. Što se tiče same haške optužnice, ona ga je teretila za neljudsko ponašanje prema 11 i ubistvo sedam Srba za vrijeme 1992/1993. godine u Srebrenici. Jedinice pod njegovom komandom su optužene za napade na 50 srpskih sela i protjerivanje njihovih stanovnika. Suđenje mu je počelo 6. oktobra 2004. godine, a optužba je slučaj završila 1. juna 2005. godine. Nedjelju dana kasnije Tribunal u Hagu povukao je dvije optužnice protiv njega.

Orić je na kaznu zatvora od dvije godine osuđen 20. juna 2006. godine, ali je pušten na slobodu s obzirom na to da je u pritvoru proveo preko tri godine. Kasnije, nakon žalbe na presudu, Orić je oslobođen i proglašen nevinim, što je izazvalo veliko negodovanje u srpskoj javnosti koja je i prvu presudu smatrala sramno blagom.

Posebno je bilo zanimljivo obrazloženje Sudskog vijeća, koje je izjavilo da je dokazano da su počinjeni brojni zločini nad srpskim stanovništvom, ali nije dokazano da postoji Orićeva krivica za njih.

Orić je u jednoj izjavi nakon podizanja optužnice protiv njega kazao da će ga Srbija i Republika Srpska proganjati dok je živ.

Košara: Još jedan poraz BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj još jedan poraz BiH zato što pravosudne institucije BiH nisu procesuirale ovog ratnog komandanta muslimanske vojske.

"Postoji niz dokaza koji dokazuju ulogu Nasera Orića i ratne zločine nad srpskim stanovništvom. Pravosudne institucije, pod političkim pritiskom bošnjačkih političkih krugova i stranaca, koji su u sinergiji sa bošnjačkom političkom elitom, žele da kroje istoriju na falsifikatu i nisu imale snage da procesuiraju Orića", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije