BiH

Uhapšen komandant 3. korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Uhapšen komandant 3. korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin
Uhapšen komandant 3. korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin
S.V.

SARAJEVO – Iz Tužilaštva BiH su saopštili da su pripadnici SIPA slobode lišili Mahmuljin Sakiba, rođenog 13.10.1952. godine u Kozarcu, državljanina BiH, koji je osumnjičen da je u svojstvu komadant 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995.godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinice 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistva oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Takođe, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovjedima, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sakib Mahmuljin kao zapovjednik 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika postrojbe „El Mudžahidin“, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu  se stavlja na teret zapovjedna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda „El Mudžahidin“.

Mahmuljin Sakib osumnjičen je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Nakon lišenja slobode koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije