BiH

Uništena naselja, putevi, mostovi, nema struje i evakuisano stanovništvo

Uništena naselja, putevi, mostovi, nema struje i evakuisano stanovništvo
Uništena naselja, putevi, mostovi, nema struje i evakuisano stanovništvo

GORAŽDE, FOČA, MOSTAR, BILEĆA - Stotine kuća širom BiH juče su bile pod vodom, stotine porodica su evakuisane, a neke opštine već su proglasile vanredno stanje.

U najtežoj situaciji su Goražde, Foča i Višegrad, a strahuje se da će situacija biti još gora, jer je kiša padala i juče tokom cijelog dana.

U Novom Goraždu nivo Drine je povećan za dva i po metra i rijeka je potpuno uništila dva naselja, gdje su borački i izbjeglički stanovi. Vojska je pomagala u evakuaciji stanovništva i izmještanju imovine iz 60 poplavljenih montažnih kuća u naselju Donja Sopotnica.

Snabdijevanje električnom energijom je prekinuto, a kako se procjenjuje Goraždani će biti u mraku bar mjesec dana, jer je dalekovod preko Drine potrgan. Nemaju ni vode, pa im se ona dostavlja pomoću dvije cisterne.

Nivo Drine juče je drastično porastao i na području Foče i Ustikoline, pa su fočanske vlasti proglasile vanredno stanje.

Nezapamćene poplave u Foči ostavile su bez struje 1.000 domaćinstava, a do ponedjeljka neće raditi škole ni fakulteti. Drina je za dva dana porasla više od četiri metra, a mostovi na rijekama Bistrici, Hrčavci i Ćehotini potpuno su zatvoreni.

Drina je ugrozila i Bratunac, gdje se izlila iz korita i voda je prodrla u desetine kuća u selu Pobrđe i bratunačkom prigradskom naselju Moštanice.

Stanovnici tih sela, uz pomoć Civilne zaštite i vatrogasaca, evakuišu stoku i pokretnu imovinu, a mnoge porodice ne mogu ni prići svojim kućama.

Han Pijesak je od srijede naveče bez struje i vode, pošto je jak vjetar, čija je brzina dostizala i 70 kilometara na čas, prouzrokovao kvar na dalekovodu Pjenovac. Ekipe "Elektrobijeljine", Poslovnica Han Pijesak, na terenu su i rade na otklanjanju kvara.

"Zbog nestanka struje, nema ni snabdijevanja vodom sa izvorišta Štekavac, jer ne rade pumpe", rekao je Čedo Golijan, v.d. direktora JKP "Javor" u Han Pijesku.

Na području Višegrada podzemne vode prodrle su iz šahtova i poplavile gradsku pijacu i sportsku dvoranu, te ušle u podrume kuća.

Vanredno stanje odbrane od poplava juče je proglašeno i na području opštine Bijeljina.

"U Janji je već poplavljeno 200 kuća, a određen broj stanovnika moramo evakuisati", rekao je Mićo Mićić, načelnik Bijeljine i komandant Štaba Civilne zaštite.

U opštini Jezero izlile su se rijeke Jošavka i Pliva, koje su poplavile 15 kuća. Mještanima je, međutim, najveći problem što je poplavljena i ambulanta i sigurno je da neće raditi nekoliko dana.

"Problem je što sam bolestan, a ne mogu otići kod doktora. Svaki put voda uništava i našu ambulantu", rekao je Pero Savičić, mještanin Jezera.

U Bileći je stanje takođe dramatično, jer je od srijede iz naselja Jezerine, gdje voda stalno raste, već evakuisano 12 domaćinstava.

Izlijevanje Trebišnjice iz korita donijelo je nove poplave u trebinjskom prigradskom naselju Rupe, gdje je voda prodrla uglavnom u podrumske prostorije, odakle mještani iznose stvari na više spratove. Hidroakumulacija Svitava u Čapljini i dalje ne prima vodu, pa nivo vode koja se izliva iz korita rijeke Trebišnjice raste iz časa u čas u Popovom polju, u čijim je selima Orašje i Poljice već potopljena i iseljena po jedna kuća.

Situacija je teška i u FBiH. Poplavljeno je više stotina kuća, škola i preduzeća na području cijele Federacije BiH zbog obilne kiša koja neprestano pada zadnjih šest dana.

Svaka nova kap kiše juče je tjerala strah u kosti žiteljima čapljinskih, mostarskih i drugih naselja u Hercegovini, smještenih uz nabujale rijeke.

Iz mostarskih naselja Luka I i Luka II, te Carina evakuisano je šest porodica, dok je u Biletić Polju i Žitomislićima poplavljeno 20 domova i privrednih objekata. Evakuisane su i tri porodice sa područja opštine Ravno, a u Čapljini je pod vodom čak 200 objekata, od čega najviše kuća.

S radom su prestale i hidroelektrane, sve ne bi li se suprotstavilo nabujalim rijekama.

Oni koji su planirali u Hrvatsku, juče to nisu mogli, barem kada su u pitanju granični prelazi kod Čapljine. Nakon prelaza Gabela polje, zbog vode na kolovozima juče ujutro je zatvoren i međunarodni granični prelaz Doljani.

I putne komunikacije su na meti rijeka izlivenih iz korita, a obilne kiše pokrenule su i nekoliko klizišta. Posebno kritična situacija je bila u sarajevskoj opštini Ilidža, u kojoj je oko 300 kuća bilo pod vodom. U Ulici Hendekuša, u ilidžanskom naselju Osjek, stotinak kuća bilo je pod vodom i čamac ilidžanske vatrogasne jedinice mještanima je bio jedina veze s ostatkom naselja.

Stanovnica Hendekuše Tima Hakić kaže kako je ovo osmi put da plavi, ne samo njenu, nego i ostalih stotinak kuća.

"Ne znam šta ću zateći kad uđem u kuću. Ko zna šta mi je sve voda uništila", rekla je Hakićeva, koja je noć provela kod kćerke.

Vlada RS odobrila 200.000 KM

Vlada RS odobrila je 200.000 KM pomoći poplavljenim opštinama i formirala koordinaciono tijelo za praćenje situacije u područjima ugroženim poplavama.

Najugroženijim opštinama poslato je 1.000 paketa životnih namirnica.

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS, rekao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici razmatrala informaciju o stanju u opštinama koje imaju problema s poplavama, Novom Goraždu, Bileći, Foči, Bijeljini i Trebinju.

Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS, rekao je da će Novom Goraždu biti uručeno 100.000 i po 50.000 KM pomoći Foči i Bileći.

Hidroelektrane

Nakon obustavljanja rada pumpne HE Čapljina prije tri dana, u srijedu je po nalogu Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, zaustavljen rad i hidroelektrana Rame i Peć Mlini kod Gruda.

Protok rijeke Drine je 3.000 metara kubnih na hidrocentrali Zvornik, a u Bajinoj Bašti 3.800 metara kubnih u sekundi.

Kontrolisanim ispuštanjem vode iz hidroakumulacije Jablanica spriječene su gotovo izvjesne poplave područja nizvodno od brane HE Jablanica.

HE Jablanica ispuštala je oko 1.000, HE Grabovica 1.200, a HE Salakovac 1.450 kubnih metara vode u sekundi, čime je izbjegnut vodeni talas, koji je, zbog obilnog trodnevnog dotoka vode u jablaničku akumulaciju, i u akumulacije Grabovica i Salakovac, prijetio nizvodnom području.

Na Hidroelektrani Višegrad zabilježen je protok vode od 4.000 metara kubnih u sekundi, najviše od kada objekat postoji od 1989. godine.

Prema Foči juče su iz crnogorske Hidroelektrane Piva u Mratinju puštena dva plavna talasa od 800 kubika vode u sekundi. Količina vode koja se ispušta preko crnogorske brane smanjena je za deset centimetara, ali je situacija i dalje teška.

Angažovane i OS BiH

Predsjedništvo BiH juče je na prvoj hitnoj sjednici donijelo odluku o angažovanju pripadnika, jedinica i resursa Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe ili nesreće u opštinama Novo Goražde, Bijeljina i Čapljina.

Predsjedništvo BiH odobrava angažovanje pripadnika, jedinica i resursa Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći.

Kako je saopšteno u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, ministar odbrane BiH svojom odlukom regulisaće angažovanje resursa Oružanih snaga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije