BiH

Usvojen rebalans budžeta FBiH od oko 2,3 milijarde KM

Usvojen rebalans budžeta FBiH od oko 2,3 milijarde KM
Usvojen rebalans budžeta FBiH od oko 2,3 milijarde KM

SARAJEVO - Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH usvojen je juče u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Rebalans podrazumijeva uvećanje trenutnog budžeta za 14,3 miliona KM, odnosno ukupni novi budžetski iznos od 2.348.412.392 KM.

Kako je objasnila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, do kraja godine će izostati 200 miliona od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te je umjesto toga ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 miliona KM predviđen za penzioni fond.

Zatim, za obaveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan za oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta za oko 9,6 miliona.

Dvadeset miliona KM, prema rebalansu, namijenjeno je za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, za šta je već ušteđeno 13,7 miliona KM kroz moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru.

Kapitalni budžetski transferi su umanjeni za oko 6,2 miliona KM, a izdaci za kamate 1,44 miliona.

Dženan Đonlagić , šef Kluba DF-a podsjetio je Parlament da je Vlada FBiH imala rok od 90 dana da napravi rebalans budžeta i da je on istekao 1.7 ove godine.

„U tom kontekstu Vlada nije ispoštovala odluku Doma naroda FBiH“, rekao je Đonlagić, te podsjetio  da je Federacija BiH izgubila 200 miliona KM  od MMF-a, te je „pod kišobranom“ da nam Zakon o radu treba zbog  nastavka aranžamana sa međunarodnim finansijskim institucijama, izgurala Sindikat iz pregovora i usvojila jedan takav zakon.

Elvir Karajbić, predsjednik Kluba (SDP) rekao je da je ovo prva Vlada koja je izgubila povjerenje međunarodnih finansijskih institucija, te da će po tome vjerovanto uči u istoriju.

„Ovo je budžet gdje se raskošnost trošenja Vlade želi nadomiriti kreditima u komercijalnim bankama. Ovo je budžet kojim se ne želi boriti protiv koruopcije“, rekao je Karajbić.

Bubica Jusuf (BPS) dodao je da je predsjedavajaći tolerantan čovjek jer toleriše diskusije koje su stranačka propaganda i samoreklamiranje.

„Cijelo vrijeme se govori o raspodijeli budžeta,ali niko ni jednom riječju ne govori o punjenju budžeta. Cijelo vrijeme govorimo o dijeljenju kolača. Predlažem da posvetimo  više pažnje punjenju budžeta. Mislim da je minsitrica (Jelka Miličević) imala dovoljno vremena i uradila je raspodjelu kako treba i mi ćemo je podržati“, rekao je Bubica.

Salih Hatibović, predsjednik Kluba (SBiH) upozorio na okolnosti pod kojim se usvaja  rebalans budžeta.

„ Imamo amandmane od ljudi koji su nas do juče požurivali. Svi se javljaju, samoreklamiraju se, a znaju da im amandmani neće proći. Budžet treba usvojiti opnakav kakvog ga je usvojio Dom naroda“, rekao je Hatibović.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je saglasnost na Odluku o izmijenama statuta Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Predstavnički dom danas je dao saglasnost i  na izmjenu financijskog plana Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja i rebalans financijskog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije