BiH

Utvrđen Prijedlog budžeta za 2015. godinu

Utvrđen Prijedlog budžeta za 2015. godinu
Utvrđen Prijedlog budžeta za 2015. godinu

BANJALUKA - Vlada RS utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM.Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da su budžetski prihodi planirani za 2015. veći za 48 miliona KM u odnosu na ovu godinu, a rashodi će istovremeno biti umanjeni za oko 70 miliona KM.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ rekao da je budžetski okvir za 2015. godinu manji za 130 miliona KM nego ovogodišnji rebalansirani budžet. 

"Procjenjujemo rast svih poreskih prihoda – od indirektnih poreza, poreza na dohodak, na imovinu i mnogih naknada. Jedino umanjenje prihoda koje očekujemo je od dividende, jer smo prošle godine naplatili akumuliranu dobit `Elektroprenosa` veću od 40 miliona KM", precizirao je Tegeltija. 

Ministar finansija je rekao da će se štedjeti na svim stavkama, a značajno na troškovima putovanja, smještaja i za prezentaciju, koji će ponegdje biti umanjeni za 50 odsto, a ponegdje i potpuno ukinuti.

Tegeltija je istakao da neće biti smanjenja dostignutih prava građana koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, odnosno smanjenja plata, invalidnina, boračkog dodatka i slično. 

On je istakao da je najznačajnija pojedinačna ušteda smanjenje izdataka za otplatu duga u 2015. godini, koje iznosi oko 41 milion KM. 

Vlada Srpske danas je, osim Prijedloga budžeta za 2015. godinu, utvrdila i Prijedlog ekonomske politike za iduću godinu, a ova dva dokumenta sutra bi trebalo da budu upućena u parlamentarnu proceduru. /kraj/sđp 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije