BiH

VSTV: Optužnice i presude za ratne zločine mogu biti na internetu

SARAJEVO - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je ustanovilo da nema prepreka da optužnice i presude u predmetima ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela budu objavljene na internet stranicama pravosudnih institucija.

Radna grupa VSTV-a izradila je “Smjernice za objavljivanje sudskih i tužilačkih odluka na službenim internet stranicama” i zaključila da sve potvrđene optužnice i presude mogu biti objavljene.

Ovim dokumentom je preporučeno da optužnice ili odgovarajući informativni sadržaji za predmete ratnih zločina, korupcije, organizovanog i privrednog kriminala, krivičnih djela protiv službene dužnosti, te drugih predmeta koji su od posebnog javnog interesa, budu dostupni na internet stranicama.

- Sadržaji koji se objavljuju treba da sadrže informacije o tužilaštvu koje je podiglo optužnicu, lične podatke o optuženoj osobi i to: puno ime i prezime, godinu i mjesto rođenja, činjenični i pravni opis krivičnog djela bez imena oštećenih i svjedoka... - navodi se u “Smjernicama”.

Radna grupa VSTV-a osnovana je nakon što su pojedine pravosudne institucije počele primjenjivati anonimizaciju - navođenje inicijala umjesto imena i prezimena optuženih i osuđenih osoba, naziva gradova, opština i objekata - kako bi sačinila smjernice za ujednačavanje prakse objavljivanja dokumenata.

Tužilaštvo BiH je još 2010. godine uklonilo optužnice sa interneta, a od februara 2012. one se ne mogu dobiti ni na poseban zahtjev.

Neposredno nakon toga, na prijedlog Agencije za zaštitu ličnih podataka, Sud BiH je odlučio da anonimizira dokumente.

Mediji, udruženja žrtava i nevladin sektor osudili su anonimizaciju, tražeći da informacije sa suđenja za ratne zločine budu dostupne, nakon čega je VSTV odlučilo da anonimizacija nije obavezna.

Radna grupa VSTV-a je zaključila da su presude javne i da se objavljuju bez ograničenja u vezi sa prirodom i težinom krivičnog djela.

U “Smjernicama” je navedeno i koji lični podaci neće biti javni.

- U svim sudskim odlukama objavljenim na web stranici, neće se objavljivati jedinstveni matični broj, broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole i brojevi ostalih ličnih dokumenata, kao i posebne kategorije podataka propisane Zakonom o zaštiti ličnih podataka - navodi se u “Smjernicama”.

Osim toga, data je i preporuka da se “optužnice i sudske odluke u predmetima vezanim za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom ne uklanjaju sa internet stranica relevantnih pravosudnih institucija”.

Prema ovom dokumentu, svaka institucija će najkasnije u roku od 90 dana od usvajanja ovih “Smjernica” donijeti poseban pravilnik kojim će detaljno opisati proceduru obrade tužilačkih i sudskih dokumenata na internetu, prenosi BIRN Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije