BiH

Policija za petama napadačima na Vučića

Policija za petama napadačima na Vučića
Policija za petama napadačima na Vučića

BANJALUKA - Gojko Vasić, direktor Policije RS, potvrdio je da MUP RS već bilježi napredak u istrazi, čiji je cilj rasvjetljavanje pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, koji se dogodio protekle subote u Potočarima.

Precizirao je da se to odnosi na informacije o licima za koja se sumnja da su učestvovala u ovom kričnom djelu te da je riječ o oko 20 osoba.

"Tu imamo dvadesetak novih lica, nekima imamo identitete, nekima još nemamo, ali imamo lik, pa ćemo nastaviti da razmjenjujemo podatke s agencijama unutar BiH, ali i kolegama iz Srbije, i svaki kvalitetan snimak nama će dobro doći da identifikujemo one koji su učestvovali u pokušaju ubistva, ali i one koji su to podstrekavali", naglasio je direktor Policije RS.

Potvrdio je da MUP RS još nije zatražio pomoć medija u identifikovanju osoba koje su učestvovale u napadu, ističući da se na video-zapisima dobro vidi šta je ko radio te da će oni biti korišteni kako bi se na sudu moglo predstaviti kakva je bila čija uloga kada je riječ o ovom napadu.

Vasić kaže da su obaviješteni da i Tužilaštvo BiH otvara istragu u vezi s ovim slučajem, a govoreći o aktivnostima MUP-a RS, naveo je da se napredak u istrazi bilježi svakog dana te da se prikupljene informacije slijevaju u Specijalno tužilaštvo RS.

"Ne možemo uticati na to ko će voditi istragu. Tužilaštva između sebe mogu da se dogovore i mi ćemo njihove dogovore poštovati", poručio je direktor Policije RS.

Napomenuo je da su krivična djela koja su počinjena u Potočarima u nadležnosti okružnih tužilaštava, tako da nije bilo kvalifikacije koja bi unaprijed odredila da nadležno bude Tužilaštvo BiH.

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS zaključio je juče da je potrebno sprovesti detaljnu istragu o pokušaju ubistva šefa srbijanske vlade i destabilizacije RS i BiH.

Milanko Mihajlica, predsjednik tog odbora, naglasio je da je neophodno utvrditi odgovornost za organizovanje pokušaja ubistva Vučića, kao i propuste u radu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i drugih nadležnih agencija.

"MUP RS komemoraciju u Potočarima obezbjedivao je sa 1.200 policajaca i profesionalno je izvršio sve zadatke", rekao je Mihajlica, ocjenjujući da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH "napravila niz propusta, ugrozivši bezbjednost štićenih ličnosti".

Inače, policijske i pravosudne institucije na bh. nivou juče se nisu zvanično oglašavale o rezultatima istrage o napadu na premijera Srbije, koji je u subotu, kada se dogodio u Potočarima, na obilježavanju dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici, ali i danima nakon toga, bio u fokusu svih medija u regiji i širom Evrope.

Ranije su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su da su o preduzetim mjerama izvještaj proslijedili Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije