BiH

Vasić: Pokušaj da se Višegrad "proglasi gradom genocida"

Vasić: Pokušaj da se Višegrad "proglasi gradom genocida"
Vasić: Pokušaj da se Višegrad "proglasi gradom genocida"

VIŠEGRAD - Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Višegrad Milisav Vasić rekao je da se jutrošnjim hapšenjem lica osumnjičenih za ratni zločin vrši pritisak da se Višegrad "proglasi" gradom u kome se desio genocid, kao što se čini sa Srebrenicom.

On je na konferenciji za novinare istakao da je ova organizacija bila šokirana kada je u jutarnjim časovima ugledala veliki broj pripadnika Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH koji su hapsili ljude, među kojima su odlikovani borci, ratni vojni invalidi i oficiri.

Vasić je za 15.30 časova najavio održavanje mitinga na Trgu palih boraca u Višegradu povodom ovog događaja, te dodao da od vlasti očekuje da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili građane Višegrada i bivše borce Republike Srpske.

"Vidimo da se svi procesi vode protiv srpskog naroda, a najmanje protiv onih koji su pobili naše nedužne civile na Jelašcima, zarobljenike sa Meremišlja i u gradu kada su vršili teror nad srpskim narodom. Kao što svi znamo, muslimani su počeli rat u Višegradu rušenjem spomenika, paljenjem srpskih zastava, ubijanjem nevinih civila i zasutavljanjem vojske koja je prolazila kroz Višegrad", ističe Vasić.

Prema saznanjima Boračke organizacije, jutros su uhapšeni Obrad Poluga, Novak Poluga, Luka Dragičević, Boban Inđić, Petko Inđić, Oliver Krsmanović, Momir Nikolić, Vuk Ratković, Radojica Ristić i Dragan Lakić iz Višegrada.

"Nezvanično smo saznali da su u Srbiji uhapšeni Gojko Lukić, LJubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i jedna osoba čiji su inicijali D.Đ.", kaže Vasić.

Na području Višegrada i Prijedora rano jutros uhapšeno je 10 lica osumnjičenih za ratni zločin počinjen na području Višegrada 1993. godine, saopšteno je ranije iz Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.

Hapšenje su, po naredbi Tužilaštva BiH, izveli policijski službenici Sipe u koordinisanoj akciji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije i u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske.

Riječ je o akciji međunarodnog karaktera koja je provedena sinhronizovano sa policijskim organima Srbije, gdje je uhapšeno pet lica zbog ratnog zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije