BiH

Vehabije bi harač od Srba i Hrvata

Vehabije bi harač od Srba i Hrvata
Vehabije bi harač od Srba i Hrvata

BANJALUKA, BIHAĆ - Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, lider vehabija iz Bužima, poručio je da su im namjere da od Srba i Hrvata uzimaju deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo, koje je od nemuslimanskog stanovništva uzimalo harač.

Jedan od najpopularnijih propovjednika među pripadnicima vehabijskog pokreta, u svojoj je hutbi, koja je nedavno osvanula na video-servisu YouTube, kazao je istomišljenicima da ne smiju da diraju čast i da prolijevaju krv Srba ili Hrvata, ali ako su oni "pod okvirom islama".

"I njegove obaveze prema takvim povlasticama, koje on ima u našem društvu, jeste samo da bude lojalan i da jednom u godini, ako bude imao mogućnosti, odvoji onoliko koliko halifa odredi, kao što su Osmanlije odredile Srbima - deset posto", poručio je Bosnić, koji je zbog terorizma hapšen u oktobru prošle godine, a potom je pušten.

Na videu, pod nazivom "Bilal Bosnić - hutba 18.1.2013 - Naš odnos prema Kur'anu", vehabija dalje precizira da bi jedan dan u godini bogataši trebalo da od svoje imovine donose desetinu i onda su "mirni", "niko ih ne smije dirati i niko ih ne smije mobilisati".

Štaviše, na kraju hutbe, koja traje oko 44 minuta, poručio je da će islam da uđe u svaku kuću.

Bosnić kazao istomišljenicima da ne smiju da diraju čast i da prolijevaju krv Srba ili Hrvata, ali ako su oni "pod okvirom islama"

Za bezbjenosne stručnjake ovdje je sve jasno - za policiju i ostale institucije Bosnić je "napravio" mnogo posla.

"Vehabije ne poštuju ovaj sistem, ovu državu. To što je on rekao predstavlja kršenje Ustava i zakona ove zemlje. Bilo je nužno da policija već ispita šta se dešava u tim tipičnim zajednicama gdje oni žive i da javnost bude mirna ako se tamo ništa ne dešava. Suviše podataka govori da je ipak potrebno biti oprezan", ocjenjuje Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Eksperti za bezbjednost kažu da je cilj vehabija da se društvo privikne "na moguću neslobodu u kojoj će morati da živi".

"Biti musliman tipa Bilala Bosnića znači živjeti u kalendaru koji kasni 700 godina. To što je rekao je prijeteća poruka, koja ruši ustavni poredak ove zemlje, ali i zagovaranje vjerske države i zagovaranje diskriminacije nemuslimana", ističe Dževad Galijašević, ekspert za terorizam.

Nije ovo, međutim, prvi ispad Bosnića, na čijim su se hutbama ranije mogle čuti i druge prijeteće riječi.

"Znajte, tek je počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama. Znači, treba svi da se mobiliziramo, treba svi da stanemo u odbranu islama.... ", govorio je ranije Bosnić.

S obzirom na to da se spominje da se Bosnić uglavnom kreće u okolini Bihaća, pitanja, u vezi sa najnovijim prijetnjama u režiji vehabijskog vođe, u petak smo poslali MUP-u USK, ali odgovore, do zaključenja današnjeg broja "Nezavisnih", nismo dobili.

Ovako je govorio Bosnić

•        Samo još jednom, kjafire, probaj dirnuti mudžahide, eto odmah sa svih strana naše braće talibana da ratom presude.

•        Znajte, tek je počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama.

•        Treba svi da se mobiliziramo, treba svi da stanemo u odbranu islama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije