BiH

Vehabije "osvajaju" entitetsku granicu

Vehabije "osvajaju" entitetsku granicu
Vehabije "osvajaju" entitetsku granicu

BANJALUKA - Radikalni islamisti i njihovi finansijeri, koji se iz Saudijske Arabije i drugih država u Persijskom zalivu preseljavaju u BiH, u našoj zemlji uglavnom će da se "skrase" u područjima na entitetskoj liniji razgraničenja, tvrde bezbjednosni stučnjaci.

Prema analizi američkog Gejtston instituta za međunarodnu politiku, osim u BiH, oni se sele i u Makedoniju, Crnu Goru i u Srbiju, a bh. stručnjaci ističu da je ovim izvještajem problematika u vezi sa vehabijama u našoj zemlji poprimila alarmantne razmjere.

"Njima je 'interesantno' čitavo granično područje između RS i FBiH. Oni su sada najprisutniji na području Sarajeva, Zenice, Travnika, Sanskog Mosta te djelimično oko Brčkog. Naravno, na području naselja Ošve, kod Maglaja, već postoji njihova zajednica. Ima ih i u okolini Teslića", navodi Dževad Galijašević, ekspert za terorizam.

Prema njegovim riječima, "pridošlice", na koje je upozorio Gejtston institut, naseliće krajeve koji su i do sada bili poprište vehabija, a to su entitetske linije razgraničenja.

"Ovo je pogodan način da se dovode izbjeglice s područja zahvaćenih ratom, te da se na taj način radikalnim islamističkim ideologijama direktno ugrozi evropska bezbjednost", ocjenjuje Galijašević.

Problematika u vezi sa vehabijama u našoj zemlji poprimila alarmantne razmjere

Bazirajući se na spomenuti izvještaj, Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, smatra da je BiH "laboratorija", te da se s tim i nastavlja. On ističe da vehabije u BiH imaju svoja "legla", kao i da ih ovdje nije zanemariv broj. Bradarić, takođe, smatra da će "pridošlice", ukoliko ih bude, naseljavati linije razgraničenja.

"U BiH je svako dobrodošao ako je tu iz ekonomskih razloga, ali ako dolazi da pravi nerede među narodima koji ovdje zajedno žive stotinama godina, ja sam ljuti protivnik", naglašava Bradarić.

Iako su desetine portala prenijele izvještaj prema kojem se radikalni islamisti i njihovi finansijeri preseljavaju u BiH i zemlje u okruženju, iz većine bh. policijskih agencija, do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih", nismo dobili zatraženu informaciju o eventualnim mjerama koje će da preduzmu. No, u MUP-u RS uvjeravaju da razloga za brigu nema.

"MUP kontinuirano prikuplja informacije o pripadnicima vehabijskog pokreta, te njihovoj povezanosti sa radikalnim islamistima iz svih zemalja regiona. Preduzimamo sve mjere u cilju sprečavanja aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbjednost građana i imovine", uvjerava Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije