BiH

Vigemark o protestima u Rumuniji: Kada će se ovo desiti u BiH?

Vigemark o protestima u Rumuniji: Kada će se ovo desiti u BiH?
Vigemark o protestima u Rumuniji: Kada će se ovo desiti u BiH?

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavniku EU u BiH Lars-Gunar Vigemark prokomentarisao je masovne anti-korupcijske proteste u Rumuniji nakon usvajanja zakona koji dekriminalizira ili smanjuje kaznu za korupciju u toj zemlji.

"A kada će se ovo desiti u BiH?", postavio je pitanje Vigemark na Tviteru sa linkom na proteste u gradovima u Rumuniji povodom iznenadne odluke tamošnje vlade da dekriminalizira ili smanji kaznu za korupciju, zlopotrebu položaja ili sukob interesa, najčešća kaznena djela koja čine političari.

Iako je na dnevnom redu sjednice vlade bila samo projekcija budžeta za 2017. godinu, vlada je u utorak naveče usvojila zakon koji znatno potkopava borbu protiv korupcije u Rumuniji, najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije.

Glavne promjene odnose se na definiciju zloupotrebe položaja i sukoba interesa, a sada takav čin, u slučaju da ostvarena protupravna korist nije veća od 44.400 evra, nije kazneno djelo i za njega počiniocu ne može biti suđeno.

Ujedno, novi zakon smanjuje kazne i za velika, sada kažnjiva koruptivna djela s dosadašnjih od dvije do sedam godina zatvora na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine.

Novi zakon smanjuje i kaznu službenicima koji zloupotrijebe ili onemoguće ostvarenje prava na temelju nečije rase, nacionalnosti, etničkog porijekla, jezika, vjeroispovijesti, pola i seksualne orijentacije, političkog opredjeljenja, imovinskog stanja, dobi ili bolesti.

Do sada je za ovakvu diskriminaciju bila predviđena zatvorska kazna od dvije do sedam godina, dok će u okviru novog zakonskog rješenja iznositi od mjesec do godinu dana.

Zakon je odmah po završetku sjednice vlade, u jedan sat poslije ponoći objavljen u rumunskom službenom listu, a na snagu stupa za deset dana.

Demonstracije su održane u glavnom gradu Bukureštu, ali i u drugim većim gradovima Rumunije poput Temišvara, Cluja i Iasija. Slične skupove organizovala je i rumunska dijaspora u Briselu, Kopenhagenu, Parizu, Hamburgu, Londonu i Cirihu.

Blizu 20.000 demonstranata okupilo se na centralnom bukušetskom Univerzitetskom trgu i marširalo do zgrade parlamenta, a potom i do zgrade Ministarstva pravde.

“Država ne želi amnestije, ne legalizujte kriminal i lopovluk“, slogan je koji su demonstranti uzvikivali tokom protestne šetnje.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije