BiH

Višak oružja riješiti do 2016.

Višak oružja riješiti do 2016.
Višak oružja riješiti do 2016.

BANJALUKA - BiH ima veliku količinu različitog naoružanja zaostalog iz proteklog rata, a prema podacima Ministarstva odbrane BiH, količina oružja koje se nalazi u skladištima nije srazmjerna potrebama Oružanih snaga.

Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, prije nekoliko dana rekao je da bi najbolje rješenje bilo legalno prodati višak oružja. On je, međutim, napomenuo da to ne smije biti urađeno dok prethodno u potpunosti ne budu urađene i uređene stvari u rezervama i popisima u magacinima.

"Jedan dio tog naoružanja je korektan, drugi je nestabilan, treći treba uništiti, a imamo i mogućnosti donacije i prodaje", rekao je Osmić.

Prema podacima nadležnih službi, u BiH postoji oko 640.000 komada legalno registrovanog malog naoružanja i još najmanje pola miliona komada nelegalnog oružja koje građani sakrivaju od nadležnih službi.

Iz Savjeta ministara BiH su nas obavijestili da je BiH privržena rješavanju pitanja viška naoružanja, a posebno onog u posjedu građana, zbog čega je u junu prošle godine usvojena strategija do 2016. godine s ciljem konačnog rješavanja ovog pitanja.

Kao jedan od najvećih zakonodavnih izazova, istakli su problem da je u BiH na snazi 12 zakona o oružju i municiji, koji nisu usklađeni međusobno, kao ni s međunarodnim standardima, što dovodi do različitog tretiranja i postupanja po ovom pitanju.

"Međutim, postojale su brojne zakonodavne inicijative usmjerene ka harmonizaciji zakona o držanju i nošenju oružja u BiH s relevantnim propisima EU, koje su rezultirale donošenjem Zakona o oružju Brčko distrikta, ali i donošenjem Zakona o oružju i municiji RS i zakona o oružju na nivou kantona u FBiH koji su djelimično usklađeni s međunarodnim propisima", naveli su u dokumentu.

Naveli su da su od 2009. do oktobra 2012. godine uništene 4.522 tone viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te 30.081 komad malog oružja i lakog naoružanja iz viška Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga.

Međutim, istakli su da je uočena tendencija pada uništavanja viška municije i naoružanja, što je, kako je navedeno, posljedica infrastrukturalnih, tehnoloških, personalnih i budžetskih ograničenja.

Takođe, u proteklom periodu uništeno je preko 5.000 komada oružja koje je bilo u nelegalnom posjedu građana.

 

Zašto NATO?

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuje seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije