BiH

Vlada RS: Ukupan iznos podsticaja za pšenicu oko 500 KM po hektaru

 Vlada RS: Ukupan iznos podsticaja za pšenicu oko 500 KM po hektaru
Vlada RS: Ukupan iznos podsticaja za pšenicu oko 500 KM po hektaru

BANJALUKA- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je da ukupan iznos podsticaja po hektaru sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom za rod 2016. godine iznosi inicijalno oko 500 KM, navodi se u Informaciji resornog ministarstva koju je danas usvojila Vlada Srpske.

Riječ je o Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2015. godini i planu jesenje sjetve.Na osnovu procjene uslova za odvijanje proizvodnje i plana jesenje sjetve za ovu godinu, resorno ministarstvo je predložilo mjere podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, koje predviđaju podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice za rod 2016. godine u iznosu od 250 KM po hektaru, s tim što se prvi dio od 125 KM obračunava u proljeće, a drugi u istom iznosu nakon žetve.
Mjere podrške predviđaju i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu za rod 2016. godine od 0,05 KM po kilogramu, kao i regres za dizel gorivo s ciljem dodatne podrške za potrebe izvođenja jesenjih radova u poljoprivredi, i to 100 litara po hektaru.
Osim toga, ove mjere predviđaju obezbjeđenje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namjenskih zajmova Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, obezbjeđenje sredstava za potrebe zasnivanja proizvodnje /nabavka mehanizacije, opreme i drugo/, na bazi sufinansiranja dijela troškova investicionih ulaganja.
Ukupan iznos podsticaja po hektaru sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom za rod 2016. godine iznosi inicijalno oko 500 KM po hektaru /za projektovani prosječan prinos od četiri tone po hektaru/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Osim ovim mjera podrške, proizvođačima su na raspolaganju stručne i savjetodavne usluge, koje obezbjeđuje Ministarstvo posredstvom stručnih službi, raspoređenih u sedam područnih jedinica.
Najefikasniju mjeru podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa predstavljalo bi obezbjeđenje sredstava za redovnu isplatu podsticaja po osnovu zahtjeva u 2015. godini, kako bi se omogućilo zasnivanje novog proizvodnog ciklusa.
Vlada Republike Srpse usvojila je danas i Informaciju o sušenju šuma u kojoj se navodi da je resorno ministarstvo formiralo Operativni tim za zaštitu šuma, koji će da izradi akcioni plan kojim će biti razrađeni definisani pravci djelovanja, njihova primjena i monitoring zdravstvenog stanja šuma.
Operativni tim čine predstavnici resornog ministarstva, Šumarskog fakulteta i preduzeća "Šume Republike Srpske".
Ovaj tim definisao je pravce djelovanja i aktivnosti s ciljem rješavanja navedenih problema sušenja šuma, a to su utvrđivanje površine i vrste drveća zahvaćene procesom sušenja, utvrđivanje uzročnika sušenja šuma, definisanje mjera borbe protiv uzročnika sušenja, predlaganje mjera za sanaciju nastalih oštećenja i monitoring nad realizacijom mjera i zdrastvenim stanjem šuma.

Vlada RS donijela je danas odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2016. godinu, prema kojoj 19 opština ima status izrazito nerazvijene, a najmlađa opština Stanari svrstana je među srednje razvijene.
Prema ovoj odluci, izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.
Razvijene jedinice lokalne samouprave su: Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.
Osim, Stanara, srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su: Bileća, Brod, Višegrad, Doboj, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča i Čelinac.
Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, LJubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Vlada Srpske usvojila je informaciju o produženju Ugovora o uslugama zemaljskog opsluživanja na Aerodromu Banjaluka, zaključenog između "Aerodroma Republike Srpske" i preduzeća "Er Srbija".
Vlada Republike Srpske zadužuje preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" iz Banjaluke da, pod istim uslovima, a iz subvencije predviđene u Budžetu Republike Srpske za 2016. godinu, finansira troškove aerodromskih usluga i taksi za liniju Beograd - Banjaluka - Beograd od 1. januara do 31. decembra 2016. godine.
Vlada RS upoznala se sa informacijom o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine, na lokaciji LJubovija - Bratunac, sa pristupnim saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom Republike Srbije i BiH na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije