BiH

Vlada Srpske: Pravilnik Savjeta ministara o industrijskoj bezbjednosti neustavan

Vlada Srpske: Pravilnik Savjeta ministara o industrijskoj bezbjednosti neustavan
Foto: Ilustracija | Vlada Srpske: Pravilnik Savjeta ministara o industrijskoj bezbjednosti neustavan

BANJALUKA - Vlada Srpske zahtijeva da Savjet ministara BiH van snage stavi sporni Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti, jer je, tvrde riječ o prenosu nadležnosti u oblasti poslova bezbjesnosti na nivo BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, na čiji je prijedlog Pravilnik usvojen, tvrdi da je ova oblast u isključivoj nadležnosti Savjeta ministara. Ono što brine privrednike, jesu mogući novi nameti privredi.

Iako u saopštenju nakon sjednice Savjeta ministara nije navedeno da je prijedlog Pravilnika o industrijskoj bezbjednosti usvojen, pa čak i razmatran, medijima je iz službe za informisanje Savjeta ministara potvrđeno da je prijedlog usvojen. Ministar industrije Srpske, Petar Đokić tvrdi da je takav prijedlog neustavan, tražeći da bude stavljen van snage i vraćen na usaglašavanje sa entitetskim institucijama.

"Taj pravilnik je neustavan i sa stanovišta Ustava BiH i ustava Republike Srpske, jer prenosi nadležnosti u oblasti poslova bezbjednosti na nivo BiH, što nije njena nadležnost", dodao je Đokić.

Međutim, Mektić kaže da je pravilnik donesen kako bi domaće kompanije mogle da se sertifikuju, dobiju bezbjednosnu dozvolu i učestvuju na tenderima za povjerljive projekte. Tvrdi da ga zaključak Vlade Republike  Srpske, koja je tražila povlačenje prijedloga sa dnevnog reda, ne obavezuje, da je protivzakonit i suprotan intersima domaćih firmi, piše RTRS.

"Oni se petljaju u poslove za koje nisu nadležni, a imaju mnogo drugih problema koje ne rješavaju. Ništa oni nisu tražili da se vrati da se usaglasi. Sve što je bila primjedba njihova je uvaženo, jedino nije uvaženo da se vrati u nadležnost entiteta, jer to ne vraća Ministarstvo bezbjednosti BiH", rekao je Mektić.

Nije sporno da je Zakon o zaštiti tajnih podataka u nadležnosti Savjeta ministara, niti da je Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti podzakonski akt tog zakona, ali riječ je o jednom od zakona koji su nametnuti od strane visokog predstavnika, a izdavanje industrijskih bezbjednosnih dozvola je diskreciono pravo Ministarstva bezbjednosti, kaže Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske. Dodaje, međutim, da zabrinjava praksa da se ovakvi zakoni i podzakonski akti donose bez saglasanosti relevantnih institucija iz Srpske.

"To jedan vrlo osjetljiv bezbjednosni sektor i mislim da prije davanja svih saglasnosti Vlade Srpske, nijedan zakonski i podzakonski akt ne bi trebalo da se usvaja u Savjetu ministara, a pogotovo poslije da uđe u parlamentarnu proceduru", istakao je Rajčević.

Osim što je donesen bez saglasnosti Vlade, ovaj pravilnik bi preduzećima u Srpskoj mogao da stvori i nove finansijske namete, jer propisuje obavezu zapošljavanja novih IT stručnjaka za firme koje žele sertifikate.

"Sa aspekta poslovne zajednice apsolutno su neprihvatljiva bilo kakva nova opterećenja. Mi smo naravno svjesni da je potrebno obezbjediti bezbjednost i sigurnost, ali to se može i na neki drugi način, a ne ovakvim nametanjem zapošljavanja", izjavila je direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije