BiH

Vlast u BiH formirati što prije

Vlast u BiH formirati što prije
Vlast u BiH formirati što prije

LUKSEMBURG - Šefovi diplomatija 28 država članica Evropske unije (EU) pozvali su danas lidere u Bosni i Hercegovini da nakon parlamentarnih izbora što prije formiraju vlast i počnu s provođenjem reformi.

Na sastanku u Luksemburgu ministri inostranih poslova EU su podsjetili da su reforme neophodne kako bi se otklonili problemi na evropskom putu BiH, te su obećali pomoć EU u njihovom sprovođenju.

Međutim, u ovom trenutku Brisel i dalje nema adresu za saradnju u BiH, s obzirom na to da još nisu objavljeni zvanični rezultati parlamentarnih izbora u BiH, nakon čega će uslijediti formiranje koalicija i vlada na nivou države i entiteta.

Prema predviđanjima, sve je izvjesnije da će SDA i SNSD, kao izborni pobjednici, odlučiti o novom sastavu Vijeća ministara BiH, te isto tako kada su u pitanje i entitetske vlade. Ako je vjerovati obećanjima, nova vlast na svim nivoima u BiH trebalo bi da bude uspostavljena već do Nove godine.

Inače, šefovi diplomatije EU juče su podržali i nastavak vojne mirovne operacije "Altea", putem koje Evropska unija koordinira jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, a koja traje već deset godina.

U zaključcima sa jučerašnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova BiH je također pozvana da ubrza program eliminacije viška municije zaostale iz prošlog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije