BiH

Vučurević strahuje da ga u Hrvatskoj čeka smrt

Vučurević strahuje da ga u Hrvatskoj čeka smrt
Vučurević strahuje da ga u Hrvatskoj čeka smrt

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević strahuje da ga u slučaju izručenja Hrvatskoj čeka smrt zbog čega je zatražio da, ukoliko dođe do ekstradicije, to bude BiH, izjavio je jedan od njegovih branilaca advokat Vladimir Božović.

"Tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, smrtnu kaznu izrekao mu je tadašnji dubrovački ratni štab, na šta je Vučurević podsetio u svom izjašnjavanju pred sudom, nazivajući hrvatsku optužnicu lažnom i montiranom. Zato je i zatražio da, ukoliko dođe do ekstradicije, to bude BiH kao njegovoj matičnoj državi", rekao je Božović za "Vesti onlajn".

On je dodao da nema informacija o izručenju, ocijenivši da za to nisu ispunjeni ni uslovi, s obzirom da je 2003. godine Vučurević dao detaljan iskaz pred Haškim tribunalom, posle čega je pušten jer nije bilo osnova ni za krivičnu istragu, a kamoli za podizanje optužnice.

Komentarišući hapšenje Vučurevića na graničnom prelazu između BiH i Srbije, Božović je potvrdio da ima saznanja da je njegov klijent uhapšen slučajno, umjesto lica koje se tereti za zločine u Srbiji, ali ističe da ne može reći da li je riječ o tačnoj informaciji.

Božović je napomenuo da je zatraženo ukidanje pritvora Božidaru Vučureviću, čije je zdravstveno stanje dodatno pogoršano boravkom u pritvoru. "Nadamo se pozitivnoj odluci", dodao je Božović.

  Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH prijedlog za podnošenje zahtjeva za izručenje Božidara Vučurevića pravosuđu BiH. Tužilaštvo taj stav zasniva na činjenici da je Vučurević državljanin BiH i da se protiv njega vodi istraga u Tužilaštvu BiH, gdje je osumnjičen za ratni zločin na području Trebinja.

Ratni gradonačelnik Trebinja uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu između Srbije i BiH po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Dubrovniku 1991. godine i granatiranja tog grada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije