BiH

Za 10 mjeseci napali bogomolje 44 puta

 Za 10 mjeseci napali bogomolje 44 puta
Za 10 mjeseci napali bogomolje 44 puta

SARAJEVO - Od novembra prošle godine Međureligijskom vijeću (MRV) BiH prijavljena su 44 napada na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini, a policija je samo u šest slučajeva uhapsila počinioce ovih napada.

Podaci su ovo iz MRV BiH, koje u projektu "Monitoring napada na vjerske objekte" posljednjih deset mjeseci registruje i prati napade na vjerske objekte.

"Iako još nije završen jednogodišnji ciklus, te nismo analizirali sve podatke, već sada možemo reći da je ovaj projekat uspješan. Nakon svakog napada sveštenici i imami dolazili su u napadnute vjerske objekte i iskazivali svoju solidarnost i podršku", kazao je je Igor Kožemjakin iz Međureligijskog vijeća BiH.

Kožemjakin je istakao da su dva najozbiljnija napada bila na pravoslavnu crkvu u Blažuju, koja je išarana uvredljivim grafitima, te pokušaj paljenja džamije u Gradišci.

"Oba ova napada su rasvijetljena. Slučaj mladića koji su išarali crkvu je sada na sudu. Oni će odgovarati krivično zbog raspirivanja vjerske mržnje, a ne prekršajno, što je uspjeh jer mislimo da smo u ovom projektu skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem tako da su i istražni organi malo ozbiljnije pristupili rješavanju napada. Također, prilikom obilaska često budu i predstavnici lokalne vlasti koji obično nadoknade nastalu štetu", kazao je Kožemjakin.

Do sada niko nije organizovano na nivou cijele BiH pratio napade, pa je sve rješeavano od slučaja do slučaja

Utvrđeno je da je vrata džamije u Gradišci pokušala zapaliti mentalno poremećena osoba.

Posebnu zabrinutost u MRV ističu činjenicom da su od 44 napada u 12 slučajeva oskrnavljena groblja i mezarja.

Ekrem Tucaković, glasnogovornik Rijaseta Islamske zajednice, ističe da je najveća korist ovog projekta da napadi dobiju zasluženo mjesto u javnosti.

"Lijep je gest kada imamu napadnute džamije dođu sveštenici i iskažu svoju solidarnost i ponude pomoć, a isto tako i ukoliko se napad desio u mjestima gdje su muslimani većina", kazao je Tucaković.

Vanja Jovanović, sarajevski paroh, istakao je da  ovaj projekat treba da bude dograđivan.

"Do sada niko nije organizovano na nivou cijele BiH pratio napade, pa je sve rješavano od slučaja do slučaja. Sada se javnost više fokusira na napade, a mislim i da policija ozbiljnije pristupa. Nadam se da će ovaj projekat doprinijeti da bude povećana rasvijetljenost ovih djela", kazao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije