BiH

Za šest mjeseci 28 napada na vjerske objekte u BiH

Za šest mjeseci 28 napada na vjerske objekte u BiH
Za šest mjeseci 28 napada na vjerske objekte u BiH

DOBOJ - U BiH je u prethodnih šest mjeseci izvršeno 28 napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice, podaci su Međureligijskog vijeća /MRV/ BiH.

"Od 1. novembra prošle do kraja aprila ove godine napadi su izvršeni na deset objekta i drugih mjesta značajnih za Islamsku zajednicu, te na devet katoličkih, sedam pravoslavnih i na dva objekta Jevrejske zajednice u BiH", rekao je danas Srni u Doboju stručni savjetnik Međureligijskog vijeća u BiH Emir Kovačević.

On je naglasio da će se zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, kao i predstavnika nadležnih policijskih i organa vlasti, te medija, moći obezbijediti bolja zaštita svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.

"Predmet razgovora Međureligijskog vijeća u BiH, koji su održani u mektebskoj učionici u sastavu Donje džamije u Doboju, bio je kamenovanje objekta Medžlisa i ove džamije izvršenog 13. maja u 4.45 časova, za vrijeme trajanja vjerskog obreda /sabah namaza/", rekao je glavni imam Islamske zajednice Doboj Bajro Džafić.

On je podsjetio da je posljedica kamenovanja bilo razbijanje stakala na prozoru mektebske učionice, kada je kamen prošao unutar učionice, dok je ispod prozora u dvorištu džamije nađen kuhinjski nož.

Razgovorima su, osim Kovačevića i Džafića, prisustvovali i napade na vjerske objekte osudili predstavnici Medžlisa Islamske vjerske zajednice u Doboju, Rimokatoličke župe Presvetog srca Isusova u Doboju, Pravoslavnog dobojskog namjesništva, Jevrejske opštine u Doboju i lokalne vlasti u Doboju.

Posjeta predstavnika Međureligijskog vijeća Donjoj džamiji i Medžlisu Islamske zajednice u Doboju obavljena je u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".                                                                                                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije