BiH

Za život u BiH potrebne više od dvije plate

Za život u BiH potrebne više od dvije plate
Za život u BiH potrebne više od dvije plate

BANJALUKA - Prosječna plata u BiH iznosi 827 KM, a od toga samo za osnovne prehrambene namirnice potrebno je izdvojiti najmanje 400 KM.

Od mesnih prerađevina najskuplja je ćuretina, koja se može nabaviti po cijeni od 12,30 KM, a odmah iza nje nalazi se junetina, koja košta 10,50 KM. Cijena piletine varira od 5,90 KM do 10,50 KM, dok su najjeftinije hrenovke i kobasice od 0,80 do 10 KM. Što se tiče ostalih potrepština, cijene su pretežno ostale iste kao i do sada, a povećanje cijena voća i povrća koje je zabilježeno ove godine sada se već smanjuje.

Ako se ovome dodaju još cijene smještaja, grijanja i ostalih režija, mjesečni troškovi prelaze visinu prosječnih primanja.

Cijena stanarine varira od grada do grada, pa tako prosječna cijena iznajmljivanja stana u Istonom Sarajevu iznosi 450 KM, a u Banjaluci 400 KM. U Doboju i Bijeljini cijene najma su nešto niže, pa se stan može iznajmiti i za 300 KM. Od cijena grijanja takođe zavisi koliki će biti mjesečni troškovi jednog domaćinstva, a s obzirom na to da se i one razlikuju od grada do grada, u Banjaluci ćete grijanje po metru kvadratnom platiti 1,65 KM, u Bijeljini 2,75 za šest mjeseci kao i u Doboju 2,24 KM, dok je u Istočnom Sarajevu ta cijena 1,50 KM. Ukoliko ste ove godine spremali dijete za školu, prosječna plata nikako nije mogla da pokrije sve troškove, jer je samo za ovu stavku bilo potrebno izdvojiti 500 KM.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da se proteklih godina ni visine plata ni cijena nisu bitno mijenjale, ali je nekim proizvodima ipak ove godine povećana cijena.

"Troškovi prehrane povećani su za 36 do 40 odsto, što bitno utiče na ukupnu cijenu osnovnih potrepština, povrće takođe u tom povećanju učestvuje sa do 21 odsto, dok će troškovi u zimskom periodu biti još veći", kaže Petrović te dodaje da je za zadovoljavanje osnovnih potreba jedne porodice mjesečno potrebno minimalno 1.800 KM i to pod uslovom racionalnog trošenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije