BiH

Zadiru u nadležnosti entiteta i distrikta

Zadiru u nadležnosti entiteta i distrikta
Zadiru u nadležnosti entiteta i distrikta

SARAJEVO - Usvojeni Srednjoročni program razvoja 2017 - 2019. godine naišao je na osude parlamentaraca, ali i ekonomskih stručnjaka.

Većina ih tvrdi da su to samo lijepe želje koje se ne mogu ispuniti, te da je i ovaj put Vijeće ministara BiH preuzelo nadležnosti entiteta i distrikta Brčko.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ističe da je to "šarena laža" za narod, te da je pismom namjere MMF-u obećano da će se ukinuti subvencije za poljoprivredni sektor, čime će biti oslabljena ova privredna grana.

"Ne vjerujem da će ovaj dokument i doći do parlamenta BiH. Pismo namjere je trebalo da dođe u parlament prije njegova prihvatanja, a to se nikad dosad nije desilo i time je direktno prekršen Ustav BiH. Što se tiče reforme javne uprave i to je laž, jer je samo u Tuzlanskom kantonu u proteklih šest mjeseci uposleno 350 ljudi u administraciju", ističe Bećirović.

Njegov kolega Momčilo Novaković (NDP) ističe da su principi i zahtjevi iz dokumenta lijepe želje Vijeća ministara BiH, ali da je to utopija koja će se teško ostvariti.

"Takav dokument treba usaglasiti s entitetima, kantonima, a s obzirom na političku situaciju i tenzije, teško da bi se usaglasio jednostavniji dokument, a kamoli ovako nešto. Lijepe su to želje, ali neostvarive", rekao je on.

Poslanik Mirsad Isaković (SBB) ističe da bez ulaganja u proizvodnju teško da će se realizovati ovakav dokument, dok Dušanka Majkić (SNSD) kaže da Vijeće ministara svake godine pravi spisak želja, a onda ništa od toga ne realizuje.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, upozorava da je takav dokument nemoguće provesti bez saradnje na svim nivoima vlasti.

"On prvenstveno mora da ima podlogu onoga što je srednjoročni plan entiteta i Brčko distrikta, da bi se na osnovu toga jednom sublimacijom definisale zajedničke aktivnosti koje su praktično predviđene u srednjoročnom razvoju", rekao je Pavlović i dodao da Vijeće ministara mora imati nacrt dokumenta koji se mora spustiti na nivo teritorijalnih jedinica.

"Oni od entiteta i Brčko distrikta treba da dobiju povratnu informaciju o nacrtu tog dokumenta, pa da ga tek onda usvoje", rekao je Pavlović, koji tvrdi da je bez ispunjenja tih preduslova u pitanju samo formalno ispunjenje uslova iz ekonomske agende i obećanja Evropskoj komisiji.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kaže da Vijeće ministara BiH takav dokument usvaja svake godine, te da svako ministarstvo i svaka institucija ima svoj dio plana koji dostavi Vijeću ministara. Ističe da je za realizaciju svega iz dokumenta potrebna saradnja svih nivoa vlasti.

"Naravno, svako će raditi u skladu sa zakonom. Bilo koja od tih aktivnosti koordinirat će se sa drugim nivoima u okvirima nadležnosti", rekao je on.

U dokumentu koji je u posjedu "Nezavisnih" kao strateška definisana su dva cilja - privlačenje više stranih investicija i jačanje makroekonomske stabilnosti. Srednjoročnim planom, kako se navodi, planira se ubrzan rast regionalne trgovine, transparentna trgovinska politika, poboljšanje efikasnost upravljanja prirodnim resursima, povećanje zaposlenosti, te ubrzan razvoj poljoprivredne djelatnosti, borba s korupcijom i fiskalna konsolidacija, efikasno upravljanje javnim dugom, te reforma javne uprave. Planirano je i jačanje sistema unutrašnjih finansijskih kontrola i unutrašnje revizije, razvoj makroekonomske statistike, slobodan protok robe i novca, održiv rast ekonomije, te smanjenje siromaštva. Plan obuhvata jačanje vladavine prava i suzbijanje korupcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije