BiH

Zatražena smjena ministra bezbjednosti

Zatražena smjena ministra bezbjednosti
Zatražena smjena ministra bezbjednosti

SARAJEVO - Klub poslanika SDA u bh. parlamentu podnio je danas inicijativu za smjenu Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, u Predstavničkom domu zato što "nije poduzeo mjere iz svoje nadležnosti" na zaštiti sigurnosti građana i državne imovine, koji su napadnuti u protestima građana 7. februara.

Inicijativa za smjenu Radončića stigla je danas u Kabinet Milorada Živkovića (SNSD), predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

"U događanjima 7. februara povrijeđeno je mnogo ljudi i oštećene su brojne institucije BiH. Izazvani su požari i velika oštećenja na zgradi Predsjedništva BiH, nekoliko zgrada vlada kantona i opština. Zapaljena je državna zastava", obrazložio je zahtjev za smjenu Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Istakao je da su inicijativu za ovu rekonstrukciju Vijeća ministara pokrenuli po istoj proceduri kao SNSD u jesen prošle godine kada su u oba doma bh. parlamenta smijenjena tri funkcionera SDS-a u Vijeću ministara. Ta procedura podrazumijeva da se o inicijativi izjašnjava odmah Predstavnički dom, a ne prije toga, i predsjedavajući Vijeća ministara BIH.

U SDA kažu da ne znaju koje će stranke podržati njihovu inicijativu, a nisu imali ni odgovor na pitanje da li je ova trenutno opoziciona stranka zainteresovana da uđe u vlast na bh. nivou ukoliko bi bio podržan zahtjev za smjenu Fahrudina Radončića (SBB), ministra sigurnosti.

Radončićevu smjenu, prema prvim reakcijama, vjerovatno neće podržati poslanici SNSD-a, a moguće ni poslanici HDZ BiH u Predstavničkom domu.

Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a, inicijativu SDA za smjenu Radončića nazvao je smiješnom. "Kao opozicija oni ne nude prave prijedloge za izlazak iz krize, nego je produbljuju. Ovim zahtjevom složenu situaciju u FBiH pokušavaju prelomiti preko leđa RS", ocijenio je Kalabić.

Mato Franjičević, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH, kaže da će njihov klub tek zauzeti stav o smjeni ministra Radončića, ali i naglašava da je potrebno utvrditi da li iza zahtjeva za rekonstrukciju stoje objektivni razlozi.

"Odluku nećemo donijeti na bazi neprovjerenih informacija, nego na bazi činjenica o svemu onome što se dešavalo tijekom prosvjeda građana i naknadnih nereda. Sjednici ovog kluba nazočiće i naši funkcioneri u izvršnoj vlasti radi dobijanja svih informacija", naglasio je Franjičević.

On je ocijenio da je za njega ovo očekivana inicijativa od jedne opozicione stranke.

Iako su odmah nakon nereda 7. februara pozvali Radončića da podnese ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH, u Klubu poslanika SDP-a juče nisu znali kako će postupiti u vezi s inicijativom SDA za njegovu smjenu.

"Tek smo čuli da je inicijativa podnesena i stav još nemamo", rekla je Danijela Martinović, zamjenik šefa Kluba poslanika SDP-a.

Ukoliko bi u oba doma bh. parlamenta bila obezbijeđena većina za Radončićevu smjenu, to bi bila druga rekonstrukcija Vijeća ministara u ovom mandatu. Nakon što je 2012. godine raskinut partnerski odnos između SDA i SDP-a, funkcionere SDA u Vijeću ministara zamijenili su kadrovi Radončićevog SBB-a.

Radončić: Neću da tučem vlastiti narod

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, koji je ujedno i lider SBB-a, poručio je danas vrhu SDA da njemu nije važan rezultat glasanja o njegovoj smjeni u parlamentu BiH. Istakao je da mu je važno šta o njemu misli narod, a narod ga, tvrdi, podržava, dok od drugih političara "narod s razlogom traži ostavku".

"Nema te političke, ni ministarske ucjene koja će me natjerati da tučem vlastiti narod i formiram neustavni krizni štab i vodim koordinaciju koja bi gušila opravdani bunt naroda protiv kriminala, siromaštva i nepravde", rekao je Radončić, komentarišući optužbe SDA da nije dobro reagovao i da nije koordinirao sigurnosnim agencijama u slučaju paljevina zgrada institucija BiH 7. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije