BiH

Željka Cvijanović mandatar

Željka Cvijanović mandatar
Željka Cvijanović mandatar

BANJALUKA - Željka Cvijanović je mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, objavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nakon imenovanja, mandatar ima 40 dana da obavi konsultacije, a zatim parlamentu predloži sastav nove vlade i njen program rada.

Mandatar za sastav Vlade RS, Željka Cvijanović je u svom prvom obraćanju izjavila da je ovo predstavlja veliku odgovornost i čast.

"Nova vlada će raditi na jačanju RS u političkom i ekonomskom smislu i biti na raspolaganju građanima i ostalim partnerima", naglasila je ona na konferenciji za novinare.

Cvijanovićeva je proteklih godinu i po obavljala funkciju premijera Srpske, a prije toga je bila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U SNSD obavlja funkciju međunarodnog sekretara.

Dodik je proteklih dana obavio konsultacije s delegacijama SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, koji imaju skupštinsku većinu u RS.

Opozicione stranke, SDS, PDP, NDP i SRSRS nisu se odazvale pozivu na konsultacije kod Dodika. Na razgovorima su bili i predstavnici Koalicije "Domovina", koji u parlamentu RS imaju pet poslanika. U domovini su zainteresovani za učešće u vlasti, ukoliko budu ispunjeni njihovi uslovi.

Na konsultacijama su bili i predstavnici boraca, penzionera, poslodavaca, sindikata i studenata.

Dodik: Bez saradnje s "Domovinom"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da skupštinsku većinu u Srpskoj, u kojoj su koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika, neće činiti koalicija "Domovina".

"'Domovina' nije u skupštinskoj većini i nemamo namjeru da sarađujemo sa onima čija programska načela počivaju na platformi 'Prvog marta', čiji je cilj razgradnja institucija Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Republike je ponovio da skupštinsku većinu, koja će podržati izbor nove vlade Srpske, čine stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj - koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika.

Samo dogovori sa nezavisnim poslanicima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nikakav problem ne predstavlja istraga, niti utvrđivanje istine u vezi sa audio materijalom o kupovini poslanika, jer je jedina istina da osim razgovora i dogovora sa nezavisnim poslanicima nije bilo nikakvih drugih aranžmana.

"Pošto nisu imali ništa da nađu i da joj prigovore /Željki Cvijanović/, onda su izmislili i konstruisali aferu ili laž koja je vezana za to i sada insistiraju na tome, jer im se to sviđa", rekao je Dodik na konferenciji za štampu u Banjaluci na kojoj je za mandatara nove vlade Srpske imenovao Željku Cvijanović.

On je naglasio da je Cvijanovićeva njegov dugogodišnji saradnik i da su pokazani i dokazani njeni kvaliteti i sposobnost da radi na jednoj integrisanoj politici.

Cvijanovićeva je  rekla da je namjera spornog audio materijala bila da se stavi mrlja na njeno ime, te dodala da vjeruje u rad nadležnih institucija, na kojima je da "daju odgovor" na to pitanje.

"Dovoljno sam ozbiljna da znam da se taj predmet nalazi u nadležnoj instituciji - Specijalnom tužilaštvu i da sam kao građanin i predsjednik Vlade spremna da odgovorim na svako pitanje u vezi sa tim predmetom i odgovorima doprinesem da možda lakše dođe do ishoda tog predmeta", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva izabrana na bazi konsenzusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je informacije da unutar SNSD-a postoje nesuglasice zbog imenovanja Željke Cvijanović za mandatara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Cvijanovićeva imenovana na osnovu konsenzusa unutar stranke i koalicije.

Upitan da prokomentariše informacije da je takav prijedlog produbio krizu unutar stranke, posebno između njega i potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića, Dodik je rekao da je i Radojičić dio konsenzusa.

"Apsolutno postoji saglasnost i jedinstvo", naglasio je Dodik.

On je zaključio da su takve priče spekulativne, te da oni koji se bave tim spekulacijama neće prestati, ali da se to može tretirati samo kao dezinformacija ili loša namjera.

Vlada između 15. i 20. decembra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da mandatar Željka Cvijanović između 15. i 20. decembra predloži novi kabinet Vlade Republike Srpske i da se nakon toga obezbijedi donošenje važnih godišnjih dokumenata.

Dodik je napomenuo da Cvijanovićeva ima obavezu da u roku od 40 dana predloži Narodnoj skupštini sastav Vlade.

On je istakao da za kandidaturu Cvijanovićeve postoji saglasnost drugih političkih partija i skupštinske većine.

Prema njegovim riječima, osigurana je skupštinska većina koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna poslanika.

"Želim da kažem da spekulacije koje su se pojavljivale na različite teme u vezi izbora vlasti mogu da budu demantovane za svakog onog ko realno posmatra jer je riječ o snažnoj skupštinskoj većini", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije