BiH

Zločini nad Srbima u Odžaku: Zločinci poznati - tužilaštvo ćuti (Video)

Zločini nad Srbima u Odžaku: Zločinci poznati - tužilaštvo ćuti (Video)
Zločini nad Srbima u Odžaku: Zločinci poznati - tužilaštvo ćuti (Video)

BIJELjINA - Srpkinja iz Odžaka, koja je kao desetogodišnja djevojčica 1992. godine silovana u ovom gradu, i danas čeka pravdu, kao i mnoge druge žrtve seksualnog zlostavljanja u ratu.

Predsjednik Udruženja logoraša "Odžak 92`" Milan Miletić kaže da ova Srpkinja danas živi sa porodicom na teritoriji Republike Srpske. Miletić, koji je i sam žrtva seksualnog zlostavljanja, izražava nadu da će dočekati da budu kažnjeni zločinci koji su primijenili 132 metode mučenja na srpskim logorašima u Odžaku.

U logorima u Odžaku od maja do jula 1992. godine bilo je zatvoreno 1 294 Srba - 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta. U tom periodu silovano je 60 Srpkinja. Torture kojima su bili podvrgnuti nisu preživjela 42 logoraša.

U Udruženju smatraju da se upravo zbog čvrstih dokaza vrše opstrukcije da zločinci ne bi bili izvedeni pred lice pravde.

Za zločine u logorima u Odžaku do sada je pred dobojskim Okružnim sudom pravosnažno osuđen samo Ferid Halilović. On je dobio kaznu zatvora od 15 godina, koju je izdržavao u Zenici, odakle je nakon godinu i po dana robijanja pušten na uslovnu slobodu?!

Prema saznanjima Udruženja, Halilović se poslije oslobađanja vratio u Odžak, gdje je umro prije nekoliko mjeseci kao slobodan čovjek.

Miletić je ispričao Srni da nikada nisu procesuirani Marko Miloš zvani "Farbar", načelnik Kriznog štaba Odžak Stipo Ivanković, te upravnici logora Anto Golubović, Jurica Božić i Josip Tolić, kao ni Adisa Hodžić-Mehić. Prema njegovim riječima, zanemarena je činjenica da je nekoliko desetina svjedoka dalo izjave raznim istražnim organima.

"Adisa Hodžić - Mehić bila je pripadnik `Zdenkinog voda`, koji je redovno dolazio da nas tuče. Ona je u logor dolazila sa psom...Prisustvovala je mom seksualnom zlostavljanju, kao i Anto Golubović“, priča Miletić.

Članovi odžačkog Udruženja logoraša nadaju se da će srpske žrtve jednom biti pravno valorizovane, a oni su spremni da svjedoče o preživljenim mukama.

"Mi smo zainteresovani da na bilo koji način kažemo istinu. U jednom prostoru u Osnovoj školi bilo je 610 ljudi, što je evidentirao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i svi smo bili svjedoci raznih mučenja", priča Miletić.

On dodaje da se Srbi sa ovog područja, koji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma žive u Vukosavlju, i danas susreću sa svojim mučiteljima. Miletić kaže da je odnos zločinca prema žrtvi isti kao i 1992. godine, jer nemaju ni stida, ali ni straha zbog onoga što su činili. Uglavnom se kriju u Hrvatskoj i jedino ih interesuje da li se u BiH pokreću sudski postupci.

Prema Miletićevim riječima, nekoliko stotina Srba planski je raseljeno sa područja Odžaka, koji je poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripao Federaciji BiH. Sve je to, smatra, učinjeno samo zato da preživjeli ne bi mogli svjedočiti o onome šta su doživjeli.

Raseljeni su, navodi on, i zato što nisu smjeli da se ponovo susretnu sa onima koji su ih mučili u logorima. "Da ih ne dočekamo i ne padnemo u njihove ruke, mi smo se raselili po srpskim opštinama u Posavini. Tada je više od 150 porodica, odnosno oko 300 logoraša, otišlo u Australiju, a jedan dio u Švedsku, Finsku i Norvešku. To je učinjeno sistemski, jer su bez problema dobili iseljeničke vize", rekao je Miletić.

Srpski logoraš iz sela Novi Grad kod Odžaka R. P. ispričao je Srni da su ga u nekoliko navrata, dok je bio u zarobljeništvu u Odžaku i Brodu, pretukli Jurica Božić i Josip Tolić, a batine je dobio i zato što je tražio da mu daju "hljeb", a ne "kruh". Kaže da je srpske logoraše u Odžaku najviše tukao Anto Golubović, kao i da su velike batine dobijali kada je u logor dolazio vod Zdenka Mikulića, poznatiji kao "Zdenkin vod".

"Dok smo bili u fiskulturnoj sali u Osnovnoj školi u Odžaku svake večeri odvodili su ljude u jednu od učionica i tamo ih tukli čim god su stigli - rukama, nogama, palicama, stolicama. Kada ih vrate u salu među nas - nismo mogli da ih prepoznamo od otoka, modrica i podliva", priča R. P.

On je, nakon što su srpske snage oslobodile područje Odžaka, prebačen u tadašnji Bosanski Brod, gdje je proveo nekoliko sedmica, a odatle je transportovan u Slavonski Brod. Razmijenjen je nakon što je Vojska Srpske oslobodila Brod. Za vrijeme provedeno u logorima izgubio je 25 kilograma, jer se događalo da ništa nije okusio i po pet dana.

"Kada sam prebačen u Bosanski Brod, bio sam u radnom vodu. Jedne prilike u Novom Selu, brodska opština, uhapsili su me pripadnici Našičke brigade, vezali za drvo i davali mi nekakve injekcije u glavu. Od tih injekcija počeo sam da gubim svijest, što mi se i danas događa", kaže R. P. i dodaje da je od 1995. godine u svoje selo Novi Grad otišao samo pet puta, jer ne želi da se susretne sa nekima od onih koji su ga tukli i mučili.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju Srni je rečeno da ovo tužilaštvo vodi istragu u jednom predmetu protiv tri lica zbog sumnje sa su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Odžaka i Broda 1992. godine.

"Predmete ratnog zločina, koji se isključivo odnose na opštinu Odžak, ovo tužilaštvo je po principu mjesne nadležnosti, a u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ustupilo u nadležnost Tužilaštvu Posavskog kantona - Orašje", navode u dobojskom Tužilaštvu.

O logorima u BiH, između ostalog i o odžačkim, snimljen je političko-dokumentarni film "Pobij, pokrsti, protjeraj".

Tužilaštvo BiH ima otvorene istrage

Tužilaštvo BiH ima nekoliko otvorenih istraga i predmeta u fazi provjera koji se odnose na zločine počinjene na području opštine Odžak, rekao je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

"U interesu postupaka koje vodimo, druge podatke ne možemo davati. Osim toga, Okružno tužilaštvo Doboj vodi neke postupke za ratne zločine počinjene na području Odžaka", naveo je Grubešić.

Predsjednik Udruženja logoraša "Odžak 92`" Milan Miletić rekao je Srni da se članovi ovog udruženja nadaju da će biti kažnjeni zločinci koji su primijenili 132 metode mučenja na srpskim logorašima u Odžaku i da će srpske žrtve jednom biti pravno valorizovane, a oni su spremni da svjedoče o preživljenim mukama.

"Mi smo zainteresovani da na bilo koji način kažemo istinu. U jednom prostoru u Osnovoj školi bilo je 610 ljudi, što je evidentirao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i svi smo bili svjedoci raznih mučenja", priča Miletić, koji je i sam bio žrtva seksusalnog zlostavljanja.

U logorima u Odžaku od maja do jula 1992. godine bilo je zatvoreno 1 294 Srba - 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta. U tom periodu silovano je 60 Srpkinja. Torture kojima su bili podvrgnuti nisu preživjela 42 logoraša.        U Udruženju smatraju da se upravo zbog čvrstih dokaza vrše opstrukcije da zločinci ne bi bili izvedeni pred lice pravde.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju Srni je rečeno da ovo tužilaštvo vodi istragu u jednom predmetu protiv tri lica zbog sumnje sa su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Odžaka i Broda 1992. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije