BiH

Zupca proglasili krivim i prije presude

Zupca proglasili krivim i prije presude
Zupca proglasili krivim i prije presude

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odlučio je danas da je direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu, optuženom za nesavjestan rad u službi, povrijeđeno pravo po kojem je svako nevin sve dok sud ne utvrdi drugačije.

Zubac je Ustavnom sudu podnio apelaciju tvrdeći da su mu povrijeđena prava zbog izjava političkih zvaničnika iznesenih u javnosti o njegovoj navodnoj krivici u vezi s paljevinom zgrade Predsjedništva BiH tokom demonstracija 7. februara ove godine. Iz Ustavnog suda saopštili su da su svojom odlukom djelimično usvojili Zupčevu apelaciju i to u dijelu koji se odnosi na kršenje prava na pretpostavku nevinosti.

"Ustavni sud BiH je utvrdio povredu člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6, stav 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u postupku utvrđivanja 'krivične optužbe' u vezi s izjavama nekih zvaničnika o apelantovoj 'krivici', a koje su kao takve prejudicirale odluku nadležne sudske vlasti", obrazložili su iz Ustavnog suda BiH.

Advokat Dragiša Jokić, koji brani Zupca pred Sudom BiH na  suđenju za nesavjestan rad u službi, kaže da je očekivao ovakvu odluku Ustavog suda.

"Mog branjenika  su neki politički zvaničnici proglasili krivim i prije nego što je bio počeo krivični postupak pred Sudom BiH. Javno su tvrdili da je gospodin Zubac kriv zato što je zapaljena zgrada Predsjediništva BiH i poručivali da će ga oni poslati u zatvor", rekao je Jokić.

Podnio apelaciju tvrdeći da su mu povrijeđena prava zbog izjava zvaničnika o njegovoj navodnoj krivici u vezi s paljevinom zgrade Predsjedništva BiH

Precizirao je da je Zubac apelaciju podnio zbog izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i poslanika SDA u bh. parlamentu Šemsudina Mehmedovića. Među spornim javnim izjavama o Zupčevoj navodnoj krivici, istakao je Jokić, su i one koje je medijima dao Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), inače jedan od svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju direktoru SIPA. Podržavajući praksu Evropskog suda za ljudska prava, Ustavni sud BiH ocijenio je da zvaničnici, prilikom davanja svojih izjava, trebalo je da postupe s posebnim oprezom pri izboru riječi za opisivanje krivične odgovornosti Gorana Zupca.

"S obzirom na sadržaj njihovih izjava, Ustavni sud smatra da su takve izjave ohrabrile javnost da vjeruje da je apelant kriv i prije nego što je u skladu sa zakonom dokazana njegova krivica, te da je usljed takvih izjava povrijeđeno apelantovo pravo iz člana 6, stav 2. Evropske konvencije", saopšteno je iz Ustavnog suda, u kojem nam je rečeno da je drugi dio Zupčeve apelacije odbačen kao preuranjen, ali nisu željeli reći na šta se odnosio taj dio žalbe.

U Ustavnom sudu BiH tvrde da njihova odluka kojom su djelimično uvažili Zupčevu apelaciju ne bi trebalo da utiče na tok krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Sudu BiH.

U Sudu BiH danas je odgođen nastavak suđenja Zupcu, kojeg Tužilaštvo tereti za nesavjestan rad u službi jer nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA radi zaštite zgrade Predsjedništva BiH 7. februara. Ročište je, zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH, odgođeno za 22. januar iduće godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije