BiH

Zvizdić mandatar za sastav Savjeta ministara, Novalić premijer FBiH?

Zvizdić mandatar za sastav Savjeta ministara, Novalić premijer FBiH?
Zvizdić mandatar za sastav Savjeta ministara, Novalić premijer FBiH?

Denis Zvizdić, član predsjedništva Stranke demokratske akcije i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, biće mandatar za sastav Savjet ministara BiH, potvrđeno je portalu Klix.ba.

Zvizdić (na slici) je dugogodišnji član SDA, a do sada je obavljao i niz političkih funkcija, uključujući poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajućeg Skupštine KS, a bio je i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu je doktorirao 2007. godine, gdje i sada radi kao docent.

Zvizdićevo ime će biti predloženo Kadrovskoj komisiji ove stranke koja bi trebala donijeti konačnu odluku, prenosi Klix.

U SDA tvrde da još uvijek nije bilo riječi o raspodjeli drugih resora u Savjetu ministara, odnosno da nisu donesene odluke koji kadrovi ove stranke će dobiti ministarske pozicije u državnoj vladi.

Fadil Novalić premijer Federacije BiH?

Izvori portala Klix.ba u Stranci demokratske akcije su potvrdili da će Fadil Novalić najvjerovatnije biti kandidat te stranke za premijera Vlade Federacije BiH.

Novalić je privatni preduzetnik iz Gradačca i član Savjeta SDA. On se i ranije spominjao kao jedan od mogućih kandidata, ali čini se da su u SDA blizu odluke da ga predlože za mandatara.

Bio je jedan od mogućih kandidata za federalnog premijera i u vrijeme kada je Nedžad Branković 2009. godine podnio ostavku na tu funkciju.

Izvori u SDA tvrde da o drugim pozicijama unutar Federalne vlade još uvijek nije bilo riječi, osim što je poznato da je Aljoša Čampara, aktuelni dogradonačelnik Sarajeva i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića, mogući ministar unutrašnjih poslova FBiH.

U SDA navodno još uvijek nisu odlučili ni ko će biti mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije