Društvo

Arapi zainteresovani za parcele oko Sarajeva

Arapi zainteresovani za parcele oko Sarajeva
Arapi zainteresovani za parcele oko Sarajeva

Dok Bosnu i Hercegovinu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom, naseljavaju je šeici i emiri s Bliskog Istoka. Da li zbog prirodnih ljepota ili nečeg drugog, tek okolina Sarajeva pretvorena je u gradilište, kojem ne smetaju ni niske temperature.

U protekle dvije godine kupili su na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva. Postepeno se šire i na Srednju Bosnu – njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mjesta uz autoput u izgradnji.

U Ilidži - sarajevskoj opštini u kojoj je nekada preovladavala ćirilica, danas arapski jezik vidljiv je na svakom koraku – od agencija, restorana, zgrada... Jedna je u fazi izgradnje u nekad elitnom ilidžanskom naselju – Lužani. Poslove uglavnom obavljaju preko posrednika.

Posrednik , koji je htioo da ostane anoniman, kaže da su Arapi zainteresovani za velike parcele od 30, 40 ili više dunuma, ali ponekad, kako ističe,  kupuju i manja porodična imanja- uglavnom van grada u blizini saobraćajnica i uz rijeke. Kaže, bitno im je samo da postoji mogućnost gradnje.

Zbog toga im ilidžanska vlast ne stvara prepreke. Maksimalno su kooperativni za građevinske i urbanističke dozvole. S druge strane vlasnici imanja, uglavnom Srbi, zaboravljeni od svih, žive u nemaštini. U arapskom novcu traže spas za preživljavanje.

"Oni su maksimalno korektni, nekad se dogovore, nekad ne, ali svoje obaveze i ugovore uvijek ispoštuju", kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Cijena zemljišta je do 10 maraka po kvadratnom metru. A šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim dijelovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor. Odmaraće se i to kolektivno u hadžićkim naseljima Lokve, Crepljani, Osenik....

Istočnjacima je dopadljiv i susjedni Kiseljak. Posebno nakon gradnje autoputa. Arapski državljani već su otkupili oko 10 hektara zemljišta i 10-ak porodičnih domaćinstava. Ali, za razliku od Hadžića i Ilidže, u Kiseljaku je prostorni plan prioritet.

Ekspanzija arapskih investitora nije nezapažena u Službi za poslove sa strancima. Posebno su interesantni vlasnici Agencije za nekretnine, arapskog porijekla. Provjeravali su više od 100 vlasnika koji u svom posjedu imaju uknjiženo oko 350 nekretnina ogromne vrijednosti. Gotovo 90 odsto provjerenih u Bosni i Hercegovini nikad nisu boravili.

I dok službe provjeravaju, a građani BiH zbog novih komšija tiho negoduju, sumnjajući u njihove namjere, šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu. Daleko od naftnih izvorišta i pustinja, grade svoje oaze, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije