Društvo

Bajkeri pozivaju na oprez

Bajkeri pozivaju na oprez
Bajkeri pozivaju na oprez

BANJALUKA - Moto-klub "Maršal" iz Banjaluke u saradnji s Auto-moto savezom Republike Srpske održao je akciju pod nazivom "Pogledaj u retrovizor, nisi sam", koja je za cilj imala edukaciju vozača u saobraćaju.

U okviru preventivne kampanje u narednih 10 dana vozačima putničkih automobila, teretnih vozila i autobusa, ali i pješacima i biciklistima, biće skretana pažnja na motocikliste, kojih je svakim danom sve više u saobraćaju.

Duško Drljača, predsjednik Moto-kluba "Maršal", pohvalio je saradnju koju imaju s AMS-om te istakao važnost ove i sličnih akcija. "Već desetu godinu početkom aprila, to jest s otvaranjem moto-sezone, organizujemo ovakve akcije. Njima želimo da apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da povećaju pažnju u vožnji i na taj način čuvaju i sebe i druge", rekao je on.

Program je počeo u 12 sati na Trgu Krajine, a nastavljen polučasovnim defilom kroz grad, nakon čega su se u pratnji policije svi učesnici uputili prema auto-motodromu "Zalužani" na nastavak druženja.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, pohvalio je rad Moto-kluba "Maršal" iz Banjaluke i AMS-a.

"Važnost ove akcije je velika jer broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti povećava se iz godine u godinu. Prošle smo godine imali čak 14 smrtno stradalih motociklista, što je razlog više da povećamo bezbjednost saobraćaja na putevim i smanjimo broj nesreća", kaže Radović.

Dodaje da su ovim skupom željeli da ukažu bajkerima na to koliko je važno poštivanje propisa, a sa druge strane vozačima automobila da pošalju poruku preventivne kampanje, koja se nalazi i na ovogodišnjim pamfletima "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!".

On je poručio vozačima motocikala i mopeda da poštuju brzinu kretanja, imaju upaljena svjetla, obavezno nose zaštitnu kacigu, a ostalim vozačima da pri prestrojavanju i kretanju u saobraćaju koriste retrovizor i da ne oduzimaju prednost motociklistima.

"Poruka za sve vozače, bez obzira na broj pređenih kilometara, je da otvore četvoro očiju kada su na motociklu. Dosta mladih života je izgubljeno zbog nepažnje. Vozačima četvorotočkaša želim da poručim da više obraćaju pažnju na bajkere, jer nas, osim kacige i odijela, ništa ne štiti", rekao je Nenad - Neno Tomić, bajker sa 30 godina staža na dvotočkašu.

Ovogodišnju akciju ispratio je veliki broj bajkera, njih oko 400, kao i moto-društava iz raznih gradova BiH, među kojima su Bijeljina, Gradiška, Bihać, Novi Grad, Teslić, Jajce, Derventa, Drvar, Prijedor, Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije