Društvo

Banjalučanin ide pješke na put oko svijeta

Banjalučanin ide pješke na put oko svijeta
Banjalučanin ide pješke na put oko svijeta

BANJALUKA - Edo Zeljković iz Banjaluke krenuo je juče na nesvakidašnji poduhvat, na put oko svijeta pješice i stopirajući.

Ovaj 58-godišnji muškarac otišao je na putovanje sa nekolicinom stvari, pasošem, popisom od stotinu ciljeva, te svega 100 evra.

"Avanturističko putovanje započeću posjetom Trebinju, gdje ću otići na grob Srđana Aleksića, heroja ovog grada. Pješačiću preko Evrope, pa ću se spustiti u Aziju, zatim ću ići do Mongolije, Kine, Vijetnama, Kambodže, Indije, pa do Nepala. Odredište mi je Jamajka, jer želim da se poklonim grobu Boba Marlija, čiji sam veliki fan", ispričao nam je Zeljković prije svog polaska.

Kako kaže, svjestan je da ovaj put nije jednostavan i da predstavlja veliki rizik, ali ima želju da se testira.

"Namjera mi je da proputujem cijeli svijet dok nisam umro, jer u ovoj našoj zemlji nema smisla za život. Neću da mi preostale godine prolaze kao kod naših ljudi, u spavanju i sjedenju", kazao je on.

Za put je ponio ono najvažnije, a za ostalo će se, kako kaže, snaći u hodu. "Najlakše je uzeti 10.000 KM i krenuti na put. Ja želim da se testiram i da krenem sa 100 evra, kada mi ponestane radiću neki posao da se prehranim", kazao je ovaj avanturista.

Zeljković ponio pasoš, popis od stotinu ciljeva, te svega 100 evra

Dodaje da je sebi napravio popis ciljeva, kao i rečenica koje će ga voditi kroz ovo putovanje.

"Neke od rečenica su 'ovaj zadatak nije jednostavan, ali ako ga želim doživjeti moram krenuti u nepoznato putovanje, jer ono oslobađa od dnevne rutine, istraživaću mjesta, upoznavati nove ljude, kušati drugačiju hranu i naučiti nove stvari o sebi i situacijama za koje nisam znao da je moguće ostvariti'", naglasio je on.

Ističe da ga ni njegova porodica, koja se ne slaže s ovim, nije spriječila da krene na put oko svijeta.

"Kćerka je rekla da me ne želi još izgubiti i da ovo putovanje za nju predstavlja ludost. Majka i sin su takođe teško podnijeli, a sestra je pala u nesvjest kada sam joj saopštio", ističe on.

Dodao je da se dugo pripremao za putovanje, gledajući na TV-u ljude koji su isto uradili, kao i guglajući na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije