Društvo

Bošnjaci obnovili spomenik srpskim žrtvama ustaških zločina

Bošnjaci obnovili spomenik srpskim žrtvama ustaških zločina
Foto: Facebook | Bošnjaci obnovili spomenik srpskim žrtvama ustaških zločina

CAZIN - Građani Cazina Bošnjačke nacionalnosti krajem prošlogh mjeseca završili su obnovu spomenika žrtvama ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata, a ono što je zanimljivo jeste da je spomenik podignut u čast srpskih žrtava.

Na datum nekadašnjeg Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. jula ove godine, u mjestu Mihaljevac u Cazinu svečano je otkriven obnovljeni spomenik žrtvama ustaškog terora nad srpskim življem iz 1941. godine.

Inicijativu za obnovu spomenika, kojeg je prvobitno sagradio opštinski odbor SUBNOR-a 1956. godine, pokrenulo je Udruženje građana "Ja, Josip Broz Tito" i Udruženje antifašista iz Cazina još prije dvije godine, ali uz nedostatak finansijskih sredstava ideja nije odmah sprovedena u djelo, piše portal "Klix.ba".

Ipak, uz dobru volju i organizaciju, brojne dobrovoljne priloge članova Udruženja i ostalih građana Cazina, te sredstvima iz Kabineta potpredsjednika Federacije, projekat je uspješno priveden kraju, a spomenik obnovljen.

"Spomenik je za vrijeme posljednjeg rata oskrnavljen i mi muslimani smo odlučili da ga trebamo obnoviti. Neko je dao 20 KM, neko 50 KM, a bilo je i onih koji su dali po 100 KM. Na taj način smo uspjeli prikupiti dovoljno sredstava. Finansijsku pomoć i učestvovanje u akciji nudili su nam čak i pojedini Srbi iz Bosanske Krupe i općine Inđija u Srbiji, međutim mi to nismo htjeli dozvoliti, jer su naši ljudi spomenik oskrnavili pa smo htjeli da mi to i obnovimo", rekao je za pomenuti portal Sead Kličić, predsjednik Udruženja "Ja, Josip Broz Tito" Cazin.

On dodaje da je spomenik očišćen, uređen, izrasla trava je pokošena, a sagrađena je i nova spomen ploča. Praktično, vraćen je u prvobitno stanje.

"Spomenik je izgrađen u čast nevinih civilnih žrtava koje su ustaše poubijale 1941. godine. Srpsko stanovništvo tada je skupljano po okolnim selima, prije svega u naseljima Osredak i Miostrah, te su ovdje dovođeni i ubijani, a prema podacima u toj grobnici se nalazi oko 800 tijela", kaže Kličić.

Dodaje da je ponosan što su Cazinjani prvi pokrenuli projekat sličnog tipa na ovdašnjim prostorima, a nada se da neće ostati i posljednji.

"Pošto je ovdje većinski muslimanski živalj, naše udruženje je željelo uraditi nešto novo i drugačije, ali i zadati zadatak pravoslavcima, odnosno Srbima i katolicima tj. Hrvatima – da bi i oni trebali slijediti naš put. Poruka koju želimo poslati sa ovim činom jeste da svako u svom mjestu treba ukazati na neko zlo koje je urađeno, bilo da se nešto napravi, popravi, izgradi ili na neki drugi način. Raduje nas da su otvorenju ovog spomenika prisustvovale i delegacije antifašističkih udruženja iz drugih dijelova BiH, ali i Slovenije, Hrvatske i Srbije i svi su obećali da će slijediti naš primjer. Tome se iskreno i nadamo", zaključio je Kličić.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije