Društvo

Bošnjak od mudžahedina spasio krst iz pravoslavnog hrama u Vozući

Bošnjak od mudžahedina spasio krst iz pravoslavnog hrama u Vozući
Bošnjak od mudžahedina spasio krst iz pravoslavnog hrama u Vozući

ZAVIDOVIĆI - Pravoslavni krst manastira Sveta Trojica u Vozući kod Zavidovića, u FBiH, koji je nestao u septembru 1995. godine, kad su srednjovekovnu zadužbinu Nemanjića devastirali pripadnici Armije BiH, ponovo je tamo gde pripada i gde je bio stotinu godina unazad.

Njega je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević predao protojereju Zoranu Živkoviću, koji službuje u parohiji zavidovićko-žepačkoj.

Primopredaja je obavljena u mjestu Stog, na završnoj ceremoniji marša "Stazom egzodusa", kojom Vozućani obilježavaju tužan jubilej progona sa svojih ognjišta u jesen 1995. godine.

Krst je, prema kazivanju Blagojevića, dobio od porodice Lazarević iz Broda, koji su porijeklom iz Zenice, iz koje su u grad na Savi prebjegli nakon završetka ratnog sukoba.

"Javili su mi se iz te porodice, rekavši da su krst dobili od jednog bivšeg pripadnika Armije RBiH, koji je učestvovao u zauzimanju Vozuće pred kraj rata. Rekao im je da se zatekao u manastiru u trenutku kad su mudžahedini krenuli u rušenje srednjovekovnog kompleksa i bukvalno je krst uspio da skloni ispred bombe koju ju pripadnik odreda "El mudžahid" bacio u unutrašnjost zdanja", kaže o ovom događaju Blagojević.

Kako se radilo o pripadniku Trećeg korpusa Armije RBiH, krst je sa sobom donio u Zenicu, gdje ga je nakon nekoliko godina predao uglednoj srpskoj porodici Lazarević.

"Zamolio je da oni pronađu nekoga pouzdanog iz Vozuće, koji bi se pobrinuo da se krst vrati u manastir, što se, evo, i obistinilo. Dugujemo mu zahvalnost za njegov ljudski i human čin",  kaže predsjednik Zavičajnog udruženja iz Doboja.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije