Društvo

Stid jači od brige za zdravlje

 Stid jači od brige za zdravlje
Stid jači od brige za zdravlje

BANJALUKA - Novembar je u svijetu i ove godine protekao u duhu globalnog pokreta "Movembar", čiji je cilj da podigne svijest o muškim zdravstvenim problemima, prije svega raku prostate i testisa.

To je ponajviše zbog toga što se muškarci u ogromnom broju slučajeva ljekarima javljaju kad je bolest odmakla i kada mogućnosti za efikasno liječenje gotovo da nema. Nažalost, u Bosni i Hercegovini uprkos nizu akcija ni ove, kao ni prethodnih godina nije bilo značajnijeg odziva.

Razlozi za ovakvu situaciju su višestruki, a kreću se od neugode koju pregledi izazivaju, nemara, pa do sramote i straha od toga "šta će narod reći" kad čuje da je neki muškarac posjetio urologa.

Tim povodom razgovarali smo sa Slobodanom Hajderom, urologom i pomoćnikom generalnog direktora za medicinske poslove na Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Pregled kod urologa zna biti veoma neugodan za muškarca, pogotovo ako se radi o rektalnom pregledu prostate i to je jedan od razloga zašto se teško odlučujemo na odlazak kod ljekara. Interesantno je da niko ne voli da okolina sazna da je on bio kod urologa jer se ta vrsta pregleda povezuje sa seksualnom impotencijom. Na kraju kada se ipak odluče za odlazak kod doktora, opet se ide s tim da bi više voljeli da se to nekako obavi u privatnoj klinici, gdje je manja šansa da će ih neko vidjeti. Imali smo čak slučajeve gdje ljudi kod urologa na pregled idu iz jednog u drugi grad, samo da se ne bi saznalo gdje su bili", ispričao je Hajder.

Iako su muškarci na meti nekih fatalnih bolesti, od kojih nerijetko umiru u cvijetu mladosti, "ženske" kampanje poput onih protiv raka dojke ili o porastu broja oboljenja srca kod ljepšeg pola mnogo su glasnije. U isto vrijeme jaz u dužini životnog vijeka decenijama je isti, pet godina u korist žena. Međutim, kakva god kampanja kad bi bila pokrenuta među muškarcima, prema mišljenju Hajdera, ne bi bilo nekog odziva.

"Uzmimo, na primjer, kad se radi o kampanji o spolno prenosivim bolestima. Ženama je namijenjena koliko i muškarcima, ali smo uprkos tome svjedoci da veoma mali broj muške populacije učestvuje u tome i da je fokus na ženama bez obzira što se tiče i jednih i drugih", kaže Hajder.

Muškarcima, a pretežno mlađoj populaciji, poručio je da kad se pojave bilo kakvi simptomi odu kod ljekara na pregled.

"Uprkos što se u većini slučajeva radi o lakšim stvarima, treba da se jave ljekaru jer mogu imati neke dalekosežne posljedice. Neliječene infekcije, na primjer, mogu preći u hronična oboljenja, ne možemo da zažmirimo i kažemo: proći će. Rano otkrivanje i prevencija su ključni", podvukao je on.

I banjalučka humanitarna organizacija "Budimo ljudi" u novembru je bila uključena u akciju podizanja svijesti kod muškaraca.

"Pokušali smo da skrenemo pažnju muškaraca na određene bolesti koje se najčešće javljaju, a za koje ima lijeka samo ako se na vrijeme otkriju", kazao je Igor Kremenović, predsjednik ove organizacije.

Takođe, neformalno udruženje građana "Superbrke" tokom cijelog novembra skupljalo je novčana sredstva za pomoć dvojici dječaka. "Superbrke" tokom "Movembra" skupile su skoro 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije