Društvo

"Cvjetnom stazom" hodilo više od 200 planinara

"Cvjetnom stazom" hodilo više od 200 planinara
Foto: Zlatan Čekić | "Cvjetnom stazom" hodilo više od 200 planinara

SANSKI MOST - Više od dvije stotine planinara iz Prijedora, Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Ključa i Sanskog Mosta sudjelovalo je protekle subote u planinarskoj šetnji pod nazivom "Cvjetna staza".

Organizator ovoga događaja, koji je ove godine održan po 16. put, bilo je Planinarsko ekološko društvo "Kanjon" iz Sanskog Mosta, a učesnike pohoda ove godine poslužile su idealne vremenske prilike.

"Drago nam je što je ovaj događaj vremenom postao prepoznatljiv i okuplja sve više planinara i zaljubljenika u prirodu", istakla je Amira Šabić, predsjednica pomenutog društva.

Priroda oko Sanskog Mosta je idealna za planinare, rekreativce i zaljubljenike u prirodu, a jedna od najljepše uređenih planinarskih staza je upravo ova staza, koja se proteže od lokaliteta Jasice i stare tvrđave Kamengrad do vodopada rijeke Blihe, a svi koji su je pohodili mogu posvjedočiti o ljepoti i izdašnosti prirode ovoga kraja.

Sama staza nije previše zahtjevna, odlično je markirana, te pogodna za kretanje rekreativaca i osoba sa lošijom fizičkom spremom.

"Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota Sanskog Mosta i doprinos razvoju turizma. Rekreativni boravak i ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću, a 'Cvjetna staza' svakako ima za cilj promovisati ovakve sadržaje", istakla je Šabićeva.

Inače, posebna atraktivnost ove staze jeste što prolazi iznad vodopada Blihe, odakle se pruža spektakularan pogled iz ptičje perspektive na dolinu ove rijeke i sam vodopad. Također, u blizini se nalazi i Fajtovačka pećina, koju nastanjuju kolonije rijetkih šišmiša, te i ona predstavlja fenomen koji mami posjetioce avanturističkog duha.

Šetnja, druženje, boravak u prirodi i bijeg od stresne svakodnevice mogu biti neki od motiva za ulazak u priču zvanu planinarenje.

Također, treba istaći kako je i ovogodišnja šetnja nosila ekološku poruku da se sačuva rijeka Bliha, koja je posljednjih nekoliko godina ugrožena usljed djelovanja obližnjeg rudnika.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije