Društvo

Devetočlana porodica preživljava u 25 kvadrata

Devetočlana porodica preživljava u 25 kvadrata
Devetočlana porodica preživljava u 25 kvadrata

SANSKI MOST - Devet članova porodice Husejnović već godinama žive u krajnjoj bijedi i siromaštvu u alternativnom smještaju u Sanskom Mostu, u starom i dotrajalom stanu površine 25 kvadratnih metara.

Demobilisani borac Armije RBiH Muharem Husejnović i njegova supruga Nazifa svakodnevno se bore za goli život, pokušavajući zadovoljiti elementarne potrebe svoje djece.

Dramatičnu životnu situaciju ove porodice komplikuju zdravstveni problemi najstarijeg sina Adema (18), koji je zbog puknuća slijepog crijeva nedavno završio u bolnici.

S obzirom na to da niko u porodici nema zdravstveno osiguranje, problem je kako platiti troškove operacije i liječenja koji iznose više od 600 maraka. Supružnici brinu o tri sina i četiri kćerke različitih starosnih uzrasta, a njihovo najmlađe dijete, sin Denis, nedavno je napunio tri godine.

Kažu kako primaju skromnu socijalnu pomoć koja iznosi stotinu maraka, ali i nju neredovno uplaćuju.

Muharem kaže kako je već godinama bez stalnog zaposlenja, a porodicu izdržava sakupljajući i prodajući staro željezo, u čemu mu pomažu i djeca.

Njegova supruga od rane mladosti ima ozbiljne probleme s epilepsijom, a porodica za kupovinu potrebnih lijekova jednostavno nema novca.

Husejnovići se na razne načine dovijaju kako da prežive, a jedan od velikih problema je i neuslovan stan u kojem žive, s dotrajalom stolarijom i neupotrebljivim sanitarnim čvorom.

Kažu kako se plaše predstojeće zime s obzirom na to da još nisu nabavili dovoljno ogrijeva, a za kupovinu drveta nemaju novca.

Dodaju kako im je ishrana jednolična, te da ima dana kad su više gladni nego siti. Husejnovići su izbjeglice iz Kozarca, kod Prijedora, a u poslijeratnom periodu žive u Sanskom Mostu, s obzirom na to da njihova u ratu srušena i spaljena imovina nije obnovljena.

Trenutno žive u stanu koji im je općina Sanski Most dodijelila kao alternativni smještaj. Ovoj porodici je neophodna svaka vrsta pomoći, a u ovom trenutku, kako kažu, prioritet su im hrana i nabavka ogrijeva. Svi koji im žele pomoći više informacija mogu dobiti na telefon 061/599-763.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije