Društvo

"Divlji" prevoznici prelazili granicu 50 puta mjesečno

"Divlji" prevoznici prelazili granicu 50 puta mjesečno
"Divlji" prevoznici prelazili granicu 50 puta mjesečno

BANJALUKA - Saobraćajna inspekcija Republike Srpske uz pomoć policije započela je borbu sa "divljim" prevoznicima putnika u međunarodnom saobraćaju.

Samo u posljednjih mjesec pokrenula je 12 postupaka protiv onih za koje je utvrđeno da su organizovali i izvodili prevoz putnika, uglavnom kombi vozilima stranih tablica te iznajmljenim vozilima.

"Uz asistenciju pripadnika MUP-a RS iz saobraćaja su isključivana vozila za koja je postojala sumnja da obavljaju nelegalnu djelatnost, a inspektori su prekidali započete vožnje i putnike  upućivali na vozila javnog prevoza koja legalno saobraćaju u započetom pravcu putovanja", kaže Danislav Drašković, glavni republički saobraćajni inspektor.

Tako su prevoznici privođeni sudijama za prekršaje uz zadržavanje od 12 sati kako se ponovo ne bi vratili za volan i nastavili da voze putnike.

Kako je rekao Drašković,  kontrole su pojačane nakon što je izmjenama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj vraćena ova nadležnost, koja je neustavno prenesena na nivo Bosne i Hercegovine.

"Republička saobraćajna inspekcija će i u narednom periodu u punom kapacitetu nastaviti sa aktivnostima na suzbijanju nelegalnog međunarodnog prevoza lica, koji predstavlja nelojalnu konkurenciju prevoznicima koji legalno rade, izmiruju obaveze prema državi i radnicima", poručio je Drašković.

Iz Inspektorata RS smatraju kako u cilju suzbijanja sive ekonomije u ovoj oblasti moraju da se aktivnije uključe i granične službe koje imaju stalni nadzor prekograničnog kretanja.

Kako saznajemo, pojedini "divlji" prevoznici granicu pređu i do 50 puta u samo nekoliko sedmica, što je jasan znak i alarm za sumnju.

Inače, prema dosadašnjim saznanjima i prikupljenim podacima,  trase nelegalnog međunarodnog prevoza putnika evidentirane su na pravcima prema Srbiji i zemljama zapadne Evrope.

Dragoslav Mihajlović, sekretar Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je da inspektori sve češće vrše kontrole i te da su regularni prevoznici poručili kako se već vide i prvi rezultati.

Nelegalan prevoz putnika je, prema njegovim riječima, zastupljen na svim nivoima.

"Štetu nikada nismo uspjeli sabrati, ali se sigurno radi o stotinama miliona maraka", kazao je Mihajlović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije